WNL

Nieuwe documenten: ‘Opstelten greep persoonlijk in bij communicatie over Wilders-proces’

Wilders

Ivo Opstelten, voormalig minister van Justitie, heeft persoonlijk ingegrepen in de communicatie van het Openaar Ministerie (OM) in het proces tegen Geert Wilders om zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Dat stelt RTL Nieuws na het inzien van vertrouwelijke documenten van het OM.

Opstelten zou hebben ingegrepen bij het opstellen en versturen van persberichten over het proces. In de opgedoken e-mails staat letterlijk: “Minister is nog niet akkoord.” En: “Oh ja en minister wil nu twee persberichten.”

De mails gingen over persberichten die verstuurd zouden worden vanuit het OM. In eerste instantie zou in één persbericht komen staan dat Geert Wilders wel, maar PvdA-kopstukken Diederik Samsom en Hans Spekman niet vervolgd zouden worden. Dat wilde de toenmalig minister voorkomen. Hij zag liever dat er twee berichten werden verstuurd.

Reactie Wilders

Wilders is woest over de nieuwe ontdekking en eist opheldering. “Dit is direct bewijs voor bemoeienis van Opstelten met het OM en mijn proces. Tot in detailniveau – persberichten. En het mocht allemaal ‘niet uitlekken’. Godgeklaagd. Dit politieke proces moet stoppen. Nu!”, aldus Wilders tegen RTL Nieuws.

OM

Volgens het OM hebben de opgedoken e-mails geen effect op het proces, omdat het OM al zelfstandig had besloten om Wilders te gaan vervolgen. Het OM gaat nog een stap verder en stelt dat er na eigen onderzoek niets is aangetroffen dat zou wijzen op politieke inmenging.

Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops maakten gisteren bekend dat zij volgende week niet aanwezig zullen zijn bij de hervatting van het hoger beroep, omdat zij eerst willen dat alle informatie op tafel komt.

Lees ook: Campagnestrateeg en familie adviseerden minister Opstelten eerder te stoppen

Door: Redactie

Exit mobile version