WNL

‘Politici krijgen betaalde sollicitatiecursus om wachtgeld te verminderen’

Leden van de Tweede Kamer kunnen binnenkort mogelijk gratis gebruik maken van sollicitatiecursussen en loopbaantrainingen. Dit is te lezen in een voorlopig wetsvoorstel, weet het AD. Het voorstel is bedoeld om de wachttijd van Kamerleden te verkorten en de kosten van het wachtgeld te drukken.

Politici die vrijwillig vertrekken of uit hun ambt worden gezet, hebben drie jaar en twee maanden recht op een uitkering om de periode na het ambt en een nieuwe baan financieel te dekken. Uit onderzoek van een aantal jaar terug blijkt dat de helft van de politici moeite heeft met het krijgen van een nieuwe baan na een carrière in de Kamer.

Keerzijde

In het wetsvoorstel wordt ook de keerzijde van het idee genoemd. ‘Voortijdig aftreden als volksvertegenwoordiger kan worden gezien als een vertrouwensbreuk met de kiezer’, schrijft het ministerie. ‘Aan de andere kant is het wenselijk dat Kamerleden na hun aftreden snel kunnen beginnen met solliciteren.’

Forum voor Democratie-raadslid in Amsterdam Annabel Nanninga kan het wetsvoorstel niet serieus nemen, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als jij niet een cv’tje kan tikken of een bedrijfsplan kan schrijven en jezelf een beetje kan verkopen, heb je ook niks te zoeken in de Tweede Kamer. Ik denk niet dat deze groep deze trainingen nodig heeft, waarmee ze ook nog belastinggeld opslokken. Als ze de Kamer uitgaan of willen, moeten ze zelf een nieuw baantje regelen.”

LEES OOK: GroenLinks-Kamerlid moet wachtgeld terugbetalen: kreeg 7.000 euro per jaar

Door: Redactie

Exit mobile version