WNL

Minder economische groei verwacht vanwege vergrijzing

ic-capaciteit

De gevolgen van de vergrijzing zijn groot voor de Nederlandse economie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB verwacht dat mede door de steeds oudere bevolking de koopkracht tussen 2022 en 2025 helemaal niet groeit.

Doordat Nederlanders gemiddeld ouder worden, zijn er steeds minder mensen die werken en geld verdienen. Ook de economische groei valt daarom in de volgende kabinetsperiode tussen 2022 en 2025 terug naar 1,1 procent per jaar.

Beroepsbevolking krimpt en stijging zorgkosten

Doordat de vergrijzing doorzet voorspelt het CPB in zijn zogeheten Middellangetermijnverkenning dat de beroepsbevolking krimpt en de zorgkosten stijgen. Dat kost groei en koopkracht.

Het planbureau verwacht wel dat de lonen tussen 2022 en 2025 stijgen, maar dit extra geld zijn mensen kwijt aan hun pensioen en hogere zorgpremies en een hoger eigen risico. De ‘nieuwe’ ouderen hebben ook meer gezondheidszorg nodig.

Overschot op begroting wordt tekort

Het Rijk heeft de afgelopen jaren geld overgehouden, maar daaraan komt een einde. Aan het eind van deze kabinetsperiode ontstaat weer een tekort op de begroting en dat houdt de komende jaren aan.

Het CPB heeft de afgesproken klimaatmaatregelen en hervorming van het pensioenstelsel meegenomen in zijn berekeningen. Ook rekent het planbureau erop dat er binnen een jaar een oplossing ligt voor de stikstofcrisis en dat die de economie niet verder remt.

LEES OOK: Koning in troonrede: ‘Economische groei zal komende jaren minder worden’

Door: Redactie

Exit mobile version