WNL

Pieter Omtzigt: ‘We moeten nu haast maken met een IS-tribunaal’

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt roept minister Blok van Buitenlandse Zaken op om haast te maken met het oprichten van een IS-tribunaal. Dat zegt hij in het radioprogramma WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Uitbraken

Omtzigt vreest dat met de inval in Noordoost-Syrië door Turkije de berechting van IS-terroristen in gevaar komt. Donderdag werd bekend dat er door Turkije een Koerdische gevangenis was geraakt met IS-terroristen. Ook zijn er uitbraakpogingen gedaan in het kamp Al-hol waar veel IS-terroristen gevangen zitten.

Omtzigt uit kritiek op de handelswijze van minister Blok. “Hij had onmiddellijk de NAVO bij elkaar moeten roepen om te bespreken wat we doen om te zorgen dat de IS-terroristen gevangen blijven.”

Nu de vrees bestaat dat de gevangenen in de chaos hun straf ontlopen wil Omtzigt dat er snel een tribunaal moet worden opgericht. “We zijn nu vijf jaar aan het bakkeleien over dat tribunaal, 47 landen steunen zo’n tribunaal, Blok moet er nu echt heel veel haast mee maken.”

‘Het is echt afschuwelijk’

Fractievoorzitter van het CDA in Enschede, Ayfer Koc, maakt zich grote zorgen over de inval van Turkije in Syrië vanwege haar familie. “Ik heb zowel familie in Syrië als Turkije. In het gebied waar Turkije nu aanvalt zitten heel veel christelijke minderheden. Ik hoor van mensen daar wat er gebeurt. Het is echt afschuwelijk”, aldus Koc.

LEES OOK:Europa wil tribunaal voor IS-terroristen, maar Amerika ligt dwars

Door: Productie WNL

Exit mobile version