WNL

Kabinet komt met campagne tegen lachgas in het verkeer

Schrikbarende cijfers over lachgas in verkeer: dit jaar al bijna duizend ongelukken

Het lijkt zo logisch maar voor veel jongeren is klaarblijkelijk niet vanzelfsprekend: lachgas gebruiken in het verkeer is levensgevaarlijk. Daarom komt het kabinet met een campagne die jongeren hier bewust van moet maken. Het plan staat in een brief van staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer, zo meldt ANP.

Onlangs bleek uit cijfers van de politie dat het aantal ongelukken in het verkeer waarbij lachgas in het spel is schikbarend toeneemt. In augustus van dit jaar waren er al bijna duizend incidenten geweest waarbij het genotsmiddel in het spel was.

LEES OOK: Schrikbarende cijfers over lachgas in verkeer: dit jaar al bijna duizend ongelukken

Jongerenorganisatie TeamAlert gaat daarom aan de slag met de campagne, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur. Dit jaar zal de organisatie met jongeren praten om “inzicht te krijgen in de belevingswereld van jongeren over lachgas en hun motieven”.

Halverwege 2020 moet de campagne worden gevoerd. Het kabinet trekt zo’n 85.000 euro uit voor het opzetten en uitvoeren van de onlinecampagne.

Langer effect

Dat het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas is betrokken flink lijkt toe te nemen, is “zorgwekkend”, vindt Blokhuis. “Omdat lachgasgebruik doorgaans maar een korte roes geeft, staan veel gebruikers er niet bij stil dat effecten langer kunnen aanhouden en daardoor ook invloed kunnen hebben op deelname aan het verkeer”, schrijft de staatssecretaris.

Momenteel loopt al een onderzoek naar recreatief lachgasgebruik in opdracht van Blokhuis. De uitkomst van het onderzoek verwacht hij in november.

LEES OOK: Halsema niet blij met verkoop lachgas vanuit bakfietsen

Door: Redactie

Exit mobile version