WNL

Verbijstering over Duitse oproep aan joden om geen keppeltje meer te dragen: ‘Ik zou me schamen’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian noemt het verbijsterend dat joden in Duitsland wordt afgeraden met een keppeltje over straat te gaan. Dat zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Felix Klein, de antisemitisme-commissaris van de Duitse regering gaf dit advies vanwege naar eigen zeggen de verharding van de samenleving.

“Als ik Duitser was zou ik me ongelofelijk schamen na alles wat zeventig jaar geleden heeft plaatsgevonden”, zegt Ellian. “Het is verbijsterend en heel triest. Al vijftien jaar schrijf ik over dit soort thema’s en het is pijnlijk om te zien dat ik gelijk krijg.”

LEES OOK: Duitse regeringscommissaris raadt Joden aan om hun keppeltje voortaan thuis te laten

De Duitse antisemitisme-commissaris noemt extreemrechts en moslims de groepen waar het vaakst sprake is van dit antisemitisme. “Hoe meer islamitische gemeenschappen je hebt in Europa, hoe meer antisemitisme”, zegt Ellian. “Daar kun je niet aan ontsnappen.”

Ook Han ten Broeke, directeur van het HCSS ziet het probleem met antisemitisme binnen de islam en extreemrechts. “Dat zijn twee aanwijsbare groepen, het is goed dat dat wordt benoemd.” Volgens Ten Broeke moeten alle alarmbellen afgaan na deze oproep in Duitsland. “Het is een verschrikking en een capitulatie van heb ik jou daar.”

Door: Redactie

Exit mobile version