WNL

Amerika zegt historisch ontwapeningsverdrag met Rusland op

Trump

De Verenigde Staten stappen morgen uit het ontwapeningsverdrag INF dat in 1987 met Rusland werd gesloten. De Amerikanen houden de deur echter wel op een kier.

Het verdrag voor Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) werd eind 1987 getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Daarin is afgesproken dat de landen alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer hebben, zouden ontmantelen en vernietigen.

Volgens de regering van president Trump zou Rusland het echter verdrag schenden. De Russen zouden een raketsysteem hebben ontwikkeld en daarmee bondgenoten en troepen van de VS in het buitenland bedreigen.

Rusland spreekt die beschuldigen tegen. “De Amerikanen willen gewoon niet met ons over serieuze aangelegenheden praten en willen niet naar onze argumenten luisteren”, liet een woordvoerder van het Kremlin volgens persbureau ANP weten.

Overeind blijven

Ondanks de duidelijke taal vanuit Amerika bestaat er nog een kans dat zij het verdrag toch blijven steunen. Als Rusland alle wapens of wapensystemen die het verdrag verbiedt, vernietigt, dan kan het INF-verdrag overeind blijven. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft gezegd dat zijn land bereid is met Rusland over ontwapening te spreken.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, spreekt op Twitter de hoop uit dat Rusland het komende halfjaar terugkeert naar de oorspronkelijke afspraken van het verdrag.

Rutte

Premier Rutte liet op zijn wekelijkse persconferentie weten de stap van Amerika om het verdrag op te zeggen, te steunen. “Rusland heeft op geen enkele manier geloofwaardig laten zien dat zij terug willen keren naar het verdrag of de dialoog willen aangaan. Wij steunen daarom deze opzegging.”

Door: Redactie

Exit mobile version