WNL

Ondernemer Wout van Eeuwijk werd rijk door halal snacks: ‘Met bloed, zweet en tranen’

De halalmarkt groeit, en niet alleen moslims bewegen zich in de handel in halalproducten. Ondernemer Wout van Eeuwijk stond dertig jaar lang met groente en fruit op de Venlose markt, maar kreeg in de jaren 90 het idee om halal snacks te gaan produceren.

“Wij zijn begonnen met hamburgers en frikadellen”, vertelt van Eeuwijk in de nieuwste aflevering van het WNL-programma Stand van Nederland. “Daarna is er nasi bijgekomen, net als kroketten, nuggets, dönerpizza’s, Turkse pizza’s, ribburgers, bitterballen, beefburgers, schnitzel en cevapcici.”

‘Ik wilde geen fouten maken’

Het is lastig om je als niet-moslim op de halal-markt te begeven, ervoer de ondernemer. “Ik heb mij eerst verdiept in de koran. Ik ben met heel veel imams het land doorgetrokken. Daar heb ik een half jaar voor nodig gehad, ik moest weten wat mocht en niet mocht.”

“Ik wilde maar één ding: geen fouten maken in hetgeen dat ik verkondigde. Heel langzaam is het begonnen, met bloed, zweet en tranen. Maar ik heb het overwonnen”, vertelt van Eeuwijk.

Breder dan voedsel

Halal gaat niet alleen over eten, vertelt islamic branding expert Abdelaziz Aouragh. “Halal betekent toegestaan. Het is een grote misconceptie dat halal alleen over voedsel gaat, dat is pertinent niet waar.”

“Het begrip is breder. Het heeft met de levensstijl van moslims te maken. Dat kan ook de omgang met financiële middelen of de omgang met mensen zijn.”

Kijk hier naar de nieuwe aflevering van Stand van Nederland over de halalindustrie.

Door: Redactie

Exit mobile version