WNL

Brabantse Devin (28) trok op met Koerden tegen IS: ‘Omdat ik mensen wilde helpen’

'Nederland gaf steun aan terroristische organisatie Syrië'

De Brabantse Devin (28) is trots op wat hij gedaan heeft toen hij samen met de Koerden tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) optrok. Toch moet hij zich als eerste Nederlander nu verantwoorden voor de rechter.

Devin maakte zes maanden lang deel uit van de YPG, de Koerdische strijdgroep die al jaren in Noord-Syrië vecht tegen de IS. In die tijd heeft hij veel bloed gezien, heel veel. Met name die keer dat IS mortieren liet vallen op de boten waarmee de Koerdische strijdgroep over de rivier staken. Of wanneer ze boobytraps in veroverde huizen plaatsten. “We kregen veel zwaargewonden binnen, vol gaten, een hand eraf. IS doet ijzeren balletjes om de handgranaten om extra slachtoffers te maken”, legt de Brabander uit in een interview met het AD.

Medische unit

Waarom Devin zich aansloot bij de Koerdische strijdgroep? “Omdat ik mensen wilde helpen, strijders én burgers”, vertelt hij. “Ik wilde geen mensen doodmaken, want dat kan iedere pannenkoek.” De groep waarvan Devin deel uit maakte was een medische unit, die vooral bestond uit westerse vrijwilligers. Hij is geen arts, maar heeft wel medische basiskennis. Daarom mocht hij als ‘uitsmijter’ van de unit aan de slag. “We reisden achter het front aan, brachten gewonden met ambulances naar het ziekenhuis. Ik zorgde ervoor dat de artsen hun werk normaal konden doen en assisteerde ze wanneer nodig.”

“Ik ben een Brabantse Koerd en ik ben trots op wat ik heb gedaan”, zegt hij. Devins vader is een Koerd en daarom is hij zich meer in zijn achtergrond gaan verdiepen. Daarnaast hoorde hij steeds meer over de gruwelijke daden van IS en besloot dat hij zijn leven niet kon blijven leven nu hij wist wat daar allemaal gebeurde. “Ik kan niet tegen onrecht. Ik ben daar ook heen gegaan om te zorgen dat zij, IS, niet hierheen zouden komen.”

Wapen

Devin droeg een wapen. Hier zijn ook foto’s van gemaakt die hij zelf ook op Facebook heeft gezet. Maar dat was bewust. “Dat was voor zelfverdediging, voor als IS de medische eenheid zou aanvallen”, legt hij uit. “Maar ik heb mijn geweer niet nodig gehad om te vechten, wel ben ik door scherpschutters beschoten.” Volgens Devin zou het Westen IS nooit op de knieën hebben gekregen zonder de Koerden. “Mij een jihadist noemen, zou een grote belediging zijn.”

Toch heeft de politie toen hij terug in Nederland was contact met hem opgezocht. “Acht maanden later liep ik ’s ochtends bij mijn moeder naar buiten en sprong een arrestatieteam in mijn nek. Ik ben verhoord door de landelijke recherche.” Ze vroegen hem of hij mensen had vermoord daar. “Ze hebben geen bewijs tegen me, alleen foto’s met een wapen. Voorbereiding tot moord? Echt grote onzin. Ik heb alleen in de lucht geschoten.”

Rechtszaak

Het OM heeft twijfels over de verklaring van Devin, zo bleek tijdens de eerste zitting van de rechtszaak. Het OM: “Deze man claimt dat hij bij een medische unit heeft gezeten, maar dat matcht wat ons betreft slecht met de foto’s met wapens waarop hij te zien is.” Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitten is in de rechtszaak tegen de Brabantse Devin.

Door: Redactie

Exit mobile version