WNL

Dit zijn de geldschieters achter de politieke partijen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde vandaag een overzicht van alle donateurs die sinds begin 2015 geld hebben gegeven aan politieke partijen. Partijen zijn verplicht alle donaties boven de 4.500 euro aan kandidaten en de partij en schulden boen de 25.000 euro te melden aan de overheid.

Alhoewel politieke partijen overwegend gefinancierd worden uit de staatskas biedt de lijst een interessant inzicht in de financiers achter diverse politieke partijen.

Bijna geen Amerikaans geld meer voor PVV

De PVV neemt een unieke plaats in binnen het landschap: omdat de partij geen leden toelaat krijgt zij veel minder geld van de overheid. In het verleden kreeg de PVV aanzienlijke bedragen van Amerikaanse geldschieters. Uit de lijst blijkt dat die bron van financiering goeddeels is opgedroogd.  In 2016 kreeg de partij slechts 6.853,70 euro van FOL Inc., een bedrijf dat in de Amerikaanse staat New York gevestigd is en 22.036,14 van het David Horowitz Freedom Center. In 2015 ontving de partij nog bijna 120.000 euro uit de Verenigde Staten. In 2017 ontving de partij tot 22 februari niks.

SP krijgt meeste geld

De SP ontvangt verreweg de meeste giften. Leden die voor de partij een functie bekleden moeten verplicht een deel van hun salaris afdragen, iets waar Emile Roemer afgelopen woensdag over vertelde in Goedemorgen Nederland. Uit het overzicht blijkt dat Roemer in 2106 87.967,52 euro aan de SP doneerde: net iets meer dan meeste andere SP-Kamerleden op de lijst in dat jaar.

DENK had schuld bij eigen stichting

DENK rapporteerde geen enkele donateur. Wel stond de partij voor zo een 54.612 euro in de schuld bij een stichting die beheerd wordt door Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zelf.

Henk Krol heeft rijke suikeroom

50Plus ontving sinds 2015 maar liefst 350.000 euro van Metterwoon Vastgoed, het bedrijf van Chris Thünnessen. Ondernemer Thünnessen stond in het verleden ook Pim Fortuyn en Rita Verdonk financieel bij.

Verder blijkt uit het schuldenoverzicht dat de SGP voor meer dan 50.000 euro in het krijt stond bij de Belastingdienst.

Door: Redactie

Exit mobile version