Geweld tegen hulpverleners moet stoppen, Eerdmans (JA21) komt met actieplan
JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom moeten mensen hun uniform meer op straat dragen, bepleit Eerdmans.
Het Kamerlid ziet al jarenlang iets misgaan bij de waardering van het gezag. In 2022 kreeg 92 procent van de hulpverleners te maken met een vorm van agressie of geweld. “Acht op de tien conducteurs heeft ermee te maken en het geweld tegen politiemensen is de afgelopen drie jaar 15 procent gestegen”, somt hij op in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er is iets helemaal fout aan het gaan. We willen een herwaardering van het uniform. Het uniform moet beschermd worden, of het nou een politieagent, een boa of een militair is.”
Uniform als vijand
“Veel mensen zien de man in het uniform als een soort vijand”, vervolgt hij zijn relaas. “We willen meer verbinding krijgen tussen de mensen en het gezag.” Om het respectgehalte te verhogen, is onder meer voorlichting op school belangrijk. In België komt regelmatig een man in uniform de klas in, om over zijn of haar beroep te vertellen, iets dat Eerdmans ook graag in Nederland ziet.
In het woon- en werkverkeer moeten mensen hun uniform ook al dragen, bepleit Eerdmans. Oud-commando Dai Carter onderstreept dat, maar plaatst ook een kanttekening wanneer het gaat over militairen. “Ik weet uit het verleden dat het onhandig is geweest om in uniform te reizen, omdat er een bepaalde dreiging was en is. Je bent zichtbaar, maar dat maakt je ook zichtbaar voor partijen die je niet op straat willen zien.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Zichtbaar maakt inderdaad kwetsbaar, beaamt Eerdmans. “Militaire uniformen in de trein is afgeschaft door de oproep van een jihadstrijders om die mensen aan te vallen. Als de dreiging er inderdaad is, moeten ze geen uniform aantrekken. Alleen is de wens nu wel om mensen in uniform met het openbaar vervoer te laten gaan. Het straalt ook uit dat ze met elkaar zijn, wat meer respect kan oproepen. Het is onderdeel van de maatschappij.”
Zwaarder straffen
Eerdmans ziet dat het geweld dat wordt gebruikt tegen mensen in uniform nauwelijks wordt bestraft. “Begin nou eens met het verzwaren van dat taakstrafverbod, zodat mensen die een ambulancebroeder in elkaar meppen geen taakstraf krijgen.” Het voorstel om een taakstrafverbod in te stellen, sneuvelde op één zetel in de Eerste Kamer, benadrukt Eerdmans.
Het ontbreekt momenteel aan juridisch draagvlak om deze geweldplegers zwaarder te straffen. “Ik wil dat Geert Wilders gaat praten met het Openbaar Ministerie wat hier misgaat. Als je ziet wat de cijfers zijn, dan is de grens een keer bereikt. Het OM is in feite een verlengstuk van de overheid en moet deze hogere strafeis neerleggen, zoals de politiek dat al jaren wil. Het werkt niet op de manier zoals we het nu doen.”
‘Moet je als maatschappij niet pikken’
Eerdmans is zelf meegegaan met twee conducteurs tussen Dordrecht en Den Haag, om voor zichzelf te ervaren wat deze mensen te verduren krijgen. “Als je merkt wat die mensen meemaken, dat is heftig. Zij voelen zich ’s avonds angstig op bepaalde trajecten wanneer ze in hun eentje door de trein te lopen. Op het moment dat daar geweld wordt gebruikt, moet je dit als maatschappij niet pikken.”
Oud-commando Carter betwijfelt of harder straffen het juiste effect heeft. “Ik ben eerder voorstander van het uniform in de klas brengen. Om te praten over het beroep in het basisonderwijs, zodat daar het respect gekweekt wordt. Dan kunnen mensen van jongs af aan al bedenken dat je geen geweld mag gebruiken ten opzichte van hulpverleners.” Daarom moeten alle scholieren een keer een eendaagse maatschappelijke stage lopen bij een hulpverlenersorganisatie, onderstreept Eerdmans.
Lees ook:
Geweld tegen hulpverleners is ‘maatschappelijk probleem’: ‘Moeten helden op straat koesteren’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer