main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 september 2024 — 14:36

Meer dan de helft van de Nederlanders is eenzaam: ‘Ook mét sociale contacten’

Eenzaamheid hoeft niet te betekenen dat je niemand hebt. Ook mensen met sociale contacten kunnen zich wel eens, regelmatig of vaak alleen voelen. De Week tegen Eenzaamheid moet het taboe doorbreken.

”Meer dan de helft van de volwassen Nederland voelt zich wel eens eenzaam. Een op de zeven voelt zich zelfs sterk eenzaam. Bij jongeren (18 tot en met 25 jaar) is dat zelfs één op de vier”, vertelt staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, Vicky Maeijer, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bij eenzame mensen denk je snel aan ouderen die dag in dag uit thuis zitten, wachtend op een telefoontje of een uurtje bezoek, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. ”Je ziet niet aan iemand of hij of zij eenzaam is. Het is een gevoel dat diep in je zit. Het gevoel dat je binding met iemand mist. Misschien heb je wel sociale contacten, maar mis je die ene vriend dit net een extra stapje zet”, aldus Maeijer.

Kleine kring

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseren gemeenten tal van activiteiten om het onderwerp bespreekbaar te maken. De staatssecretaris trok vorige week naar Lelystad waar ze een wandeling maakten met mensen die zich eenzaam voelen. ”Ze hadden erkend dat ze met dit probleem zitten en de stap gezet er wat aan te doen. Er was een dame die is opgegroeid in een gesloten gezin. Als moeder had ze ook een gesloten gezin. Na een vervelende scheiding ontdekte ze pas hoe klein haar kring was geworden. Ze is in contact gekomen met een mooie organisatie en die heeft haar aan een vrijwilliger geholpen die elke maand op een vast tijdstip belt. Dat is de boodschap. Het zit in de kleine dingen.”

Opvallend is het hoge aantal eenzame jongeren. ”Ik heb daar geen precieze verklaring voor”, zegt Maeijer. ”Zelf denk ik dat de smarphone er wel wat mee te maken heeft. Het maakt oppervlakkige contacten makkelijker dan diepgaand contact.”

Lees ook:

Melania Trump geeft eindelijk tv-interview over moordaanslagen: ‘Vooral een reclame-item’

 

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer

Laadpalen langs snelwegen verdwijnen wegens vernietigde vergunning: ‘Een blooper aan alle kanten’

De ene na de andere laadpaal langs de Nederlandse snelweg wordt uit de grond gehaald, omdat de tijdelijke vergunningen vernietigd zijn door de rechter. “Dit…

Lees meer