main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 september 2024 — 12:59

Een oorkonde van Hitler, maar alsnog vermoord door de nazi’s: het indringende levensverhaal van Nederlands eerste voetbalverslaggever

De eerste radiostem van het Nederlandse voetbal, Han Hollander, kreeg een hand van Joseph Goebbels en een oorkonde van Adolf Hitler. Toch ontsnapte de Joodse verslaggever niet aan de gruweldaden van het naziregime. Voormalig journalist en radiopresentator Govert van Brakel schreef zijn indringende levensverhaal op.

Het allereerste live verslag van een voetbalwedstrijd op de radio werd een “gigantisch succes”, vertelt auteur Van Brakel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het was een technisch wonder dat iemand die in het stadion zat, vertelde wat hij zag en live huiskamers bereikte.”

Arme jongen uit Deventer

Han Hollander was een Joodse jongen uit Deventer en kwam uit een arm gezin. Hij is opgeklommen tot op het dak van het Olympisch stadion, maar de nazi’s vermoordden hem in 1943 vanwege zijn Joodse achtergrond. “Hollander was de allergrootste radioverslaggever van voor de Tweede Wereldoorlog. Dat weten we nu niet meer, daarom is het belangrijk om hem uit de vergetelheid te halen.”

Door zijn live verslag tijdens de Olympische Spelen van 1936 kreeg Hollander een oorkonde van Hitler, wat veel voor hem betekende. “Hij was zeer onder de indruk en vond het prachtig om namens de AVRO daar verslag te mogen doen”, vertelt journalist Frits Barend. “Winnaar Jesse Owens noemde hij ‘de snelle zwarte’ en atleet Tinus Oostendarp won brons, wat het hoogtepunt van zijn carrière was.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Bedankt door Goebbels en Hitler

Oostendarp was toen al “licht NSB’er en is in de oorlog enorm fout geweest”. Volgens Barend heeft Hollander door zijn liefde voor het vak niet in de gaten gehad wat eraan zat te komen. “Door zijn enthousiasme kreeg hij een jaar later een oorkonde van Goebbels, ondertekend door Hitler, waarin ze hem bedankten voor de ‘geweldige bijdrage aan het succes van de Spelen’.

Hollander was ervan overtuigd dat hij veilig was toen Duitsland in mei 1940 Nederland binnenviel, maar hij werd alsnog geconfronteerd met zijn Joodse achtergrond. “Hollander werd direct ontslagen bij de AVRO. De zogenaamd foute Telegraaf heeft hem nog even in dienst gehad met de helft van zijn salaris. Hij was ineens alles kwijt, maar dacht dat hij het zou overleven.”

Verraden

Hollander moest toch onderduiken en is uiteindelijk verraden. Hij kwam terecht in Westerbork, samen met zijn vrouw. Wel kregen ze een bevoorrechte positie binnen het concentratiekamp. “De Duitse joden hadden het, gezien de omstandigheden, ook vrij goed.”

“Het is verschrikkelijk hoe dat tegen elkaar uitgespeeld werd”, zegt Barend. “De vrouw van Hollander heeft toen een keer een uitspraak gedaan over Duitse joden. Zij werd verraden en een week later zaten ze op transport naar Sobibor.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Icoon

“Hollander kon met volle overgave de emotie overbrengen, waar ook behoefte aan was. Televisie bestond niet en je had alleen krantenverslag. De radio was de enige mogelijkheid om mee te leven met een wedstrijd. Het is een icoon geworden en hij was één van de bekendste Nederlanders voor de oorlog.”

Wat lezers volgens Barend uit het boek mee moeten nemen, is dat een normale jongen uit een arm Joods milieu op kon klimmen en carrière kon maken. “En dat in de eerste helft van de twintigste eeuw. Als je een goed beeld wil krijgen van Joods Nederland en de Nederlandse omroepen tussen 1900 en 1940, moet je dit boek lezen. Het is een prachtig tijdsbeeld van sport en omroep.”

Lees ook:

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer

Laadpalen langs snelwegen verdwijnen wegens vernietigde vergunning: ‘Een blooper aan alle kanten’

De ene na de andere laadpaal langs de Nederlandse snelweg wordt uit de grond gehaald, omdat de tijdelijke vergunningen vernietigd zijn door de rechter. “Dit…

Lees meer