main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 september 2024 — 10:54

Mogelijk nieuwe vluchtelingenstroom naar Europa door verdere escalatie in Midden-Oosten

De situatie in het Midden-Oosten dreigt verder te escaleren, met als gevolg een mogelijk nieuwe vluchtelingenstroom richting Europa. Veel Libanezen zijn inmiddels op de vlucht geslagen door een dreigend grondoffensief vanuit Israël. De Verenigde Staten en Frankrijk roepen op tot een staakt-het-vuren.

“Je kunt naar Syrië, daar is het niet veel beter, of de zee over naar Cyprus”, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Griekenland heeft aangegeven zich zorgen te maken over een mogelijk grote stroom vluchtelingen.

Nederland heeft zich niet uitgesproken over een staakt-het-vuren, maar De Kruif weet vrij zeker dat Nederland achter de schermen een rol speelt. “Frankrijk neemt een leidende rol, wat typisch Frans is. Als ze de kans hebben om zich te profileren als groot land, doen ze dat. Zij zijn de vertegenwoordiger van ons allen.”

Iran cruciale factor voor wapenstilstand

De Kruif denkt dat een staakt-het-vuren haalbaar is als de oproep wordt beperkt tot de situatie in Libanon zelf. “Drie weken niet vechten tot Israël en Hezbollah een deal maken is mogelijk. Als Iran, dat achter Hezbollah zit, het koppelt aan Gaza, dan komt er uiteindelijk geen wapenstilstand, omdat het probleem dan veel groter wordt.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wat volgens journalist Frits Barend iedereen vergeet, is dat sinds 7 oktober bijna 100.000 Israëliërs in het noorden van Israël niet meer thuis wonen. “Mijn tante van 97 moet drie keer per week de schuilkelder in. Zij heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd en moet nu dit meemaken.” Volgens Barend wordt Israël continu bedreigd. “Israël slaat niet altijd op een juiste wijze terug, maar ze willen in vrede leven in het Midden-Oosten, tussen miljoenen andersdenkenden.”

60.000 reservisten opgeroepen

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu heeft 60.000 reservisten opgeroepen, wat voor De Kruif een indicatie is dat een grondoffensief binnenkort mogelijk is. “Je kunt Hezbollah niet uitschakelen door de lucht. Als je een bufferzone wilt creëren, dan moet je over de grond naar binnen treden.” Daar heeft Israël slechte ervaringen mee, doelt De Kruif op de grootscheepse invasie van Libanon in 1982 en 2006. “Het is voor een grondaanval het meest slechte terrein wat je tegen kunt komen.”

Volgens De Kruif is het mogelijk binnenvallen van Libanon een drukmiddel vanuit Israël. “Als jullie niet aan tafel willen komen om te onderhandelen, kunnen we Zuid-Libanon alsnog binnentreden. Ik sluit niets uit, maar militair gezien is het één van de moeilijkste operaties om uit te voeren.”

Mochten Israëlische troepen wel Libanon aanvallen, is de kans op veel doden en gewonden aan beide kanten groot. “Raketten gaan over de bufferzone heen en zijn heel nauwkeurig. Een directe aanval op Israël kun je hierdoor tegengaan, maar Noord-Israël is dan nog steeds niet veilig.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Momenteel ligt een initiatief op tafel voor een staakt-het-vuren van 21 dagen. Het is afwachten op een reactie op de VN-top in New York. “Iran speelt hier een cruciale rol in. De vraag is of Iran Israël ooit wil erkennen als staat”, aldus De Kruif.

Militair gezien is er geen eenduidige oplossing. “Het is niet zo dat Hamas of Hezbollah kan worden vernietigd door Israël. Dat gaat niet lukken, maar andersom ook niet. De enige mogelijkheid op vrede is een politieke oplossing.”

Lees ook:

Aanvallen over en weer tussen Israël en Hezbollah: ‘Er wordt gespeculeerd over een grondoffensief’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer

Laadpalen langs snelwegen verdwijnen wegens vernietigde vergunning: ‘Een blooper aan alle kanten’

De ene na de andere laadpaal langs de Nederlandse snelweg wordt uit de grond gehaald, omdat de tijdelijke vergunningen vernietigd zijn door de rechter. “Dit…

Lees meer