main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 september 2024 — 11:12

Aanvallen over en weer tussen Israël en Hezbollah: ‘Er wordt gespeculeerd over een grondoffensief’

Hezbollah valt Israël aan en Israël valt Hezbollah aan. De partijen bestoken elkaar over en weer, wat de vrees voor verdere escalatie doet groeien. Voorlopig gaat het vooral om luchtaanvallen, maar volgens brigadegeneraal Han Bouwmeester “wordt er gespeculeerd over een grondoffensief”.

Hezbollah zegt het hoofdkwartier van de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst, te hebben bestookt met ballistische raketten. Israël zegt op zijn buurt de aanval te hebben gepareerd met eigen raketten. Bouwmeester wil daar nog niet direct conclusies uit trekken. “Maar het zou een vergeldingsactie kunnen zijn van Hezbollah.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Dat zou mogelijk te maken hebben met de aanslag met piepers vorige week. Toen ontploften portofoons van Hezbollahleden, met duizenden gewonden en enkele doden tot gevolg. Het vermoeden is dat de Mossad achter deze daad zit, al wordt die aanval niet door Israël geclaimd.

Fog of war

Bouwmeester wil zich nog niet hardop uitspreken over het laatste nieuws. “Aanvankelijk zie je dat beide partijen in zo’n conflict altijd heel veel sterk taalgebruik hebben om te imponeren. Het draagt bij aan de mist die over het slagveld hangt; the fog of war. Daar moet je eerst altijd even doorheen kijken. Pas in de loop van de dag wordt duidelijk wat er precies is gebeurd.”

Al sluit Bouwmeester niet uit dat Israël de aanval inderdaad heeft gepareerd. “Ze hebben een uitstekend luchtverdedigingssysteem: the Iron Dome.”

Aanvallen over en weer

Het conflict tussen Israël en Hezbollah lijkt voorlopig niet te de-escaleren. “Je ziet dat Israël al een aantal bombardementen op Zuid-Libanon en de Bekavallei, die wat meer in het noordoosten ligt, heeft uitgevoerd. Ook in Beiroet, vooral in de wijk waar Hezbollah-kopstukken wonen.”

Hezbollah laat zich dat niet zomaar gebeuren, zegt Bouwmeester. “Die willen ook dingen terug doen, als soort vergelding. Dus ze hebben mogelijk het hoofdkantoor van de Mossad als doelwit uitgekozen.” EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwde al voor een “totale oorlog” tussen Israël en Libanon. “Ik zie nog steeds aanwijzingen dat Hezbollah instructies krijgt vanuit Iran, om dit niet helemaal uit de hand te laten lopen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Bouwmeester baseert zich op hoe Hezbollah reageert op de aanvallen van Israël. “Hezbollah beschikt nog steeds over 130.000 raketten en die zijn nog niet allemaal afgeschoten. Ze gebruiken ook niet de raketten die zeker 300 kilometer ver kunnen schieten.” Met die raketten zou Hezbollah steden als Tel Aviv en Jeruzalem kunnen raken, maar daar is vooralsnog geen sprake van. “Waarom doen ze dat niet? Ze zijn daar terughoudend in.”

Grondoffensief

Hezbollah is volgens Bouwmeester dus terughoudend, maar is Israël dat ook? Het land wil een buffer creëren in Zuid-Libanon, zodat Israëlische evacuees – die Noord-Israël zijn ontvlucht sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober – weer huiswaarts kunnen keren. “Daar zit vast ook een economisch motief achter, want het is heel erg duur om ze geëvacueerd te houden.”

Voor nu houdt Israël het op luchtaanvallen, maar inmiddels wordt er ook gespeculeerd over een grondoffensief, zegt Bouwmeester. “Want als je echt een buffer wil hebben in het zuidelijke deel van Libanon, moet je ook het terrein beheersen. Dan moet je daar ook zelf op de grond fysiek aanwezig zijn.”

Veiligheidsraad

Vanavond (lokale tijd) komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen om over het conflict in het Midden-Oosten te praten. Bouwmeester verwacht dat ze vanuit daar Israël en Hezbollah oproepen te stoppen met vijandelijkheden. “Wellicht leidt dat tot een resolutie en dan is het de vraag hoe de partijen daarmee omgaan.”

Lees ook:

Kunnen de VS en VN perspectief bieden in het Midden-Oosten-conflict? ‘Met de huidige leiders lukt dat niet’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer

Laadpalen langs snelwegen verdwijnen wegens vernietigde vergunning: ‘Een blooper aan alle kanten’

De ene na de andere laadpaal langs de Nederlandse snelweg wordt uit de grond gehaald, omdat de tijdelijke vergunningen vernietigd zijn door de rechter. “Dit…

Lees meer