main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 september 2024 — 11:01

Aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen op laagste niveau sinds 2018

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is in de eerste zes maanden van dit jaar gezakt naar het laagste niveau sinds 2018, ondanks het streven van het kabinet om 100.000 woningen per jaar te bouwen. “We zitten vast in een web van procedures”, zegt econoom Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In totaal zijn er bijna 32.700 nieuw gebouwde woningen bijgekomen, waar dat er vorig jaar in dezelfde periode nog meer dan 34.000 waren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens Vrieselaar is het gebrek aan locaties en personeel een groot probleem. “Maar in de jaren ’60, ’70 en ’80 hebben we elk jaar meer dan 100.000 huizen gebouwd, dus het is niet alsof we het niet kunnen.”

Het aantal vergunningen dat is verleend voor nieuwbouwwoningen is in de afgelopen jaren ook afgenomen, waar we nu de prijs voor betalen. Toch zorgt de burger zelf ook voor stroperigheid in het bouwproces. “Mensen zijn doordrongen van de nood van meer huizen, maar hebben dat liever niet in het grasveldje waar hun kinderen voetballen.”

‘Versnel de procedures’

Het bouwen van een huis neemt weinig tijd in beslag in vergelijking met het voortraject, wat zomaar tien jaar kan duren. Vrieselaar: “Er valt veel winst te behalen met fabrieksmatig bouwen, maar de grootste winst zit in het versnellen van procedures. Dat zit hem onder meer in bezwaarmakers. Mensen hebben het recht op bezwaar, wat heel belangrijk is, maar er zijn manieren om dat te stroomlijnen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Om het personeelstekort te tackelen wordt nu dus fabrieksmatig gebouwd. “In een gecontroleerde omgeving kan daardoor veel sneller gebouwd worden, waardoor je veel productiever wordt en je personeelstekorten tegengaat. Alleen moet je dan wel de locaties en vergunningen hebben.”

Ook het ombouwen van bestaande gebouwen, zoals kantoorpanden of voormalig ziekenhuizen, verloopt stroperig, met slechts 9.000 opgeleverde woningen. Vrieselaar benadrukt dat het een belangrijk onderdeel is van de opgave. “Daar is in het verleden veel mee gedaan, maar het laaghangend fruit is nu wel geplukt. De plekken die in dat opzicht overblijven, zijn plekken waar je niet kunt of wil wonen.”

 Mona Keijzer

Het plan van het kabinet om overal een ‘straatje erbij’ te doen, wat minister Mona Keijzer heeft overgenomen van haar voorganger Hugo de Jonge, levert volgens berekeningen in totaal slechts 95.000 nieuwe woningen op. “Het zijn wel 95.000 gezinnen die ergens kunnen wonen”, zegt Vrieselaar.

Toch hebben acht op de tien huiskopers er geen vertrouwen in. De dalende trend van nieuwe, beschikbare woningen, zorgt ervoor dat het aantal thuiswonenden steeds groter wordt. Ook overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Volgens de econoom is de harde realiteit dat er “geen gouden kogel is die alle problemen in één keer oplost”, maar het verbouwen van leegstaande kantoren “helpt ook een beetje”. Daarom moet op al deze vlakken gebouwd blijven worden, om aan een zo groot mogelijk aantal woningen per jaar te komen. “Keijzer lijkt daar wel van doordrongen. We gaan geen 100.000 huizen per jaar toevoegen, maar we hebben nu een minister die een eigen departement heeft om de woningnood langdurig aan te pakken.”

Lees ook:

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer

Laadpalen langs snelwegen verdwijnen wegens vernietigde vergunning: ‘Een blooper aan alle kanten’

De ene na de andere laadpaal langs de Nederlandse snelweg wordt uit de grond gehaald, omdat de tijdelijke vergunningen vernietigd zijn door de rechter. “Dit…

Lees meer