main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 9 april 2024 — 07:00

Met hulp van het NFI kon de politie meelezen met duizenden cryptotelefoons

In 2020 kwam het nieuws naar buiten dat de politie wekenlang kon meelezen met versleutelde cryptotelefoons van zware criminelen. Data scientist bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Rolf Ypma werkte, zonder het te weten, mee aan een techniek om de politie te helpen voorspellen welke berichten een serieuze bedreiging bevatten, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

De politie is er al meermaals in geslaagd om criminele communicatiediensten te ontsleutelen. Criminelen waanden zich veilig op de server, maar niets bleek minder waar. De politie kon veel berichten meelezen. Ze wilden berichten met een bedreiging er zo snel mogelijk uithalen om mishandelingen, ontvoeringen en liquidaties te voorkomen. Het NFI heeft daarom een model ontwikkeld om de politie te helpen voorspellen welke berichten een serieuze bedreiging bevatten.

“De politie kwam op de lijn en vroeg ons of wij een model konden maken dat tekstberichten kan herkennen waar ‘levensgevaar’ of ‘doodsdreigingen’ in zitten”, vertelt Ypma. Over de context van de zaak mocht het NFI niets weten. “Bij het NFI willen wij onze taak doen.” Volgens de data scientist was het wel opvallend hoeveel hulp ze kregen bij het ontwikkelen van dat model.

Speld in een hooiberg

Dagelijks worden er tienduizenden versleutelde berichten verstuurd. Het ontcijferen is een ding, maar hoe zoek je naar de speld in de hooiberg? “Dat is precies een van de dingen waar AI bij kan helpen”, legt Ypma uit. “Toevallig was net rond die periode een nieuw AI-tekstmodel uitgekomen. Een voorloper van ChatGPT en bij het NFI waren we daar experimenten mee aan het doen.”

De data scientists van het NFI wisten een goed werkend model te ontwikkelen die snel kon zoeken in al die berichten. Dat is ook het belangrijkste, vertelt Ypma. “Hij weet het niet beter dan mensen, maar hij weet het sneller.”

Het filteren van de juiste data heeft deels te maken met woorden, maar ook met de context van de berichten. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op termen als ‘doodmaken’. “Maar het kunnen ook andere woorden zijn, zoals ‘slapen’, in de zin van: ‘we gaan hem laten slapen'”, wat dus eigenlijk doodmaken betekent.

“Het probleem is dat 98 procent van de keren dat er ‘slapen’ staat, het iemand is die sms’t: ik ga slapen, ik ben moe. Dat is niet relevant”, vervolgt Ypma. “AI kijkt niet alleen naar de woorden zelf, maar ook naar de context van het bericht. Wat staat er nou omheen? En we merkten dat dat aanzienlijk beter werkte dan alleen die woorden gebruiken.”

Dat komt bijvoorbeeld doordat er ook veel spelfouten in de berichten staan of spellingsvariaties. “Als je ‘slappen’ spelt, zo’n ctrl-F zal het niet vinden, maar een AI-model kan er wel mee omgaan.”

Impact

Voor de onderzoekers bij het NFI is het des te leuker om achteraf te horen waar al hun werk voor nodig was en wat het heeft opgeleverd. Ypma vertelt: “Een deel van het werken bij het NFI is dat je weet dat je bijdraagt aan een veiligere en rechtvaardigere samenleving. Dat is waar je het voor doet. Dus als je hoort dat het zoveel impact heeft, dat is prachtig om te horen.”

Benieuwd wat het NFI nog meer doet om de politie te ondersteunen bij het opsporen van zware criminelen? Luister hieronder de podcast:

 

Lees ook:

Glassplinters van plofkraken leiden bij het NFI tot daders

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Live vanuit De Machinist in Delfshaven in Rotterdam

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat Rotterdam werd opgeschrikt door dodelijke schietincidenten in Delfshaven en in het Erasmus MC.
Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer blikken terug met:
  • Claire de Groot – geneeskunde student;
  • Maikel Lenssen – operationeel leider van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond;
  • Niels Dekker – namens de Familie.

AD-journalist Hans van Soest bespreekt de politieke week en cabaretier Marcel Verreck verzorgt een column.

Zaterdag om 17.00 uur

Criminaliteit in de familie

Hoe komt het dat sommige families van vader op zoon de criminaliteit inrollen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over criminele families met criminoloog Henk Ferwerda en AD-misdaadverslaggever Chiel Timmermans. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt dubieuze dynastieën door, van een beruchte woonwagenfamilies tot de Taghi’s.

Vanavond om 19.00 uur
Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer