main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 maart 2024 — 10:59

Nederlandse techsector luidt noodklok: ‘We lopen flink achter op andere landen’

De groei van de Nederlandse technologiesector is het afgelopen jaar achterop geraakt in vergelijking met andere landen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van organisatie Techleap, genaamd State of Dutch Tech. Ze pleiten voor een hoognodige, continue investering in de techsector, omdat investeringen het afgelopen jaar terugliepen met 25 procent. “Buurlanden komen beter uit de bus, omdat zij blijven investeren in technologie en innovatie”, ziet Eva de Mol, oprichter van CapitalT, een Nederlands investeringsfonds in technologie.

Uit het rapport blijkt dat ondernemers er lang over doen om investeringen van de grond te krijgen en dat er een tekort is aan geschikt personeel op technologisch gebied. De Mol ziet dat er wel behoorlijk wat startups in Nederland zijn, maar dat deze lastig van de grond komen. “Het bedrijf van de startupfase naar de groeifase brengen blijkt heel lastig, ontzettend jammer. Dan pas gaan bedrijven namelijk echt bijdragen aan de economie.”

Overheid moet in actie komen

De Mol vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat er drie duidelijke actiepunten nodig zijn waar de Nederlandse overheid zich druk om moet maken. “Er is een gebrek aan talent in de technologische sector. Zo’n 60 procent van de vacatures blijft onvervuld. Daarnaast is er veel regelgeving om veel internationaal talent buiten de deur te houden. Ontzettend jammer, want daardoor kunnen bepaalde bedrijven niet doorgroeien.”

Het opleiden van Nederlandse mensen op het gebied van onder meer digitale skills loopt ver achter. “Dat gebeurt veel te weinig, terwijl je in de branche goed kan verdienen.” Volgens De Mol komt dat door het niet investeren in bepaalde lesmethoden om kinderen bijvoorbeeld spelenderwijs coderen mee te geven. In landen als Frankrijk en Finland gebeurt dat veel meer.”

Het tweede punt is dat de overheid veel minder investeert in innovatie en sleuteltechnologieën, aldus De Mol. Daarnaast is regelgeving ook een groot probleem. “In vergelijking met het internationale speelveld lopen Nederlandse ondernemers daar veel meer tegenaan. Het houdt ze tegen.” In het rapport wordt dringend beroep gedaan op de overheid om hier iets mee te doen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Maak over klant van techbedrijven’

De investeringsachteruitgang is volgens haar ook deels te verklaren door de instabiele economische situatie in Nederland de afgelopen twee jaar. “Wel kan je het in context plaatsen. We zien dat onze buurlanden zijn blijven investeren in technologie en innovatie. Daardoor komen zij nu beter uit de bus. Op het moment dat we nu investeren, zie je dat over twee tot vijf jaar terug in de cijfers. Daarom moeten we blijven investeren, ook als de Nederlandse economie stagneert.”

Een interessante optie zou zijn om de overheid als het ware ‘klant’ te maken van techbedrijven. “Ze moeten zelf meer consument worden van de technologie.” Volgens De Mol moet de overheid zich meer openstellen voor nieuwe technologische ontwikkelingen. “Het is een boodschap om bewust te zijn van de nieuwe technologie die er is.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Daarnaast ziet De Mol dat er ook veel dingen goed gaan qua technologische ontwikkelingen. “Laten we ervoor zorgen dat we daar sterker in worden en niet stoppen met groeien.”

Lees ook:

Loopt de Nederlandse tech-industrie achter de feiten aan? ‘Je moet doorpakken’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer