main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 januari 2024 — 13:12

Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023

In 2023 kreeg de Nederlandse politie een recordaantal meldingen binnen van overlast door personen met verward gedrag. De politie registreerde ruim 141.759 meldingen, zo valt te lezen in De Telegraaf. In 2022 werd ook al een recordaantal meldingen behaald, toen lag het aantal op 138.810.

De politie spreekt van een stijging van twee procent. Alhoewel het aantal meldingen stijgt, ziet de politie ook een lichtpuntje: de stijging vlakt af ten opzichte van voorgaande jaren. In 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak, lag het aantal meldingen onder de 100.000. In 2014 waren er ongeveer 60.000 meldingen van verward gedrag.

Onno Hoes leidde het Schakelteam Personen met Verward Gedrag en noemt de aantallen ondanks de procentuele afvlakking nog steeds erg hoog. “Je kan alles positief bekijken, maar het blijft nog steeds een stijging. We zitten blijkbaar nog steeds niet op het hoogtepunt van het aantal meldingen. Of dieptepunt, om het zo te zeggen.”

Onvoldoende ondersteuning

“Het gaat niet alleen om mensen met verward gedrag, maar ook om mensen die zorgen hebben en de grip op hun leven terug willen krijgen”, vertelt Hoes in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Deze mensen zitten tegen de geweldscyclus aan, maar het zijn ook mensen die verward zijn en op straat bivakkeren.”

Hoes benadrukt dat mensen onvoldoende ondersteuning krijgen. Het Schakelteam heeft volgens Hoes nauwkeurig naar deze kwestie gekeken en ook adviezen uitgebracht, waaronder de levensloopaanpak, wat het aantal verwarde personen drastisch moet terugdringen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug via NPO Start.

Levensloopaanpak

“Het advies zoals het nu in de krant staat, de levensloopaanpak, is iets wat wij een aantal jaren geleden hebben geadviseerd”, aldus Hoes. Met de levensloopaanpak wil de politie samen met onder meer het Openbaar Ministerie en de GGZ en Zorg- en Veiligheidshuizen zorg en ondersteuning bieden aan mensen met verward gedrag of mensen die dreigen daarin te vervallen. Deze mensen worden nauwkeurig gemonitord en krijgen de kans om mee te doen in de samenleving, wat moet bijdragen aan een omgeving die veiliger is.

“Dat betekent in de praktijk dat als je de eerste signalen krijgt dat iemand de grip op zijn of haar leven aan het verliezen is, alle instanties om tafel gaan om te kijken hoe we deze persoon kunnen begeleiden. Of dat nou met werk, schuldenproblematiek of lichamelijke ziekte te maken heeft, het is vaak een opsomming van problemen waar mensen in vastzitten.”

Als verschillende instanties deze kwesties persoonlijk behandelen en blijven bespreken, is er volgens Hoes licht aan het einde van de tunnel. “Dat is de beste methode. Ik ben heel blij met de aanpak die vandaag naar buiten is gekomen.”

Duizenden verwarde mensen in Nederland

De groep verwarde mensen die meer dan tien keer met de politie in aanraking is gekomen vanwege meldingen van overlast door verward gedrag bestaat momenteel uit ongeveer tienduizend personen in Nederland. De coördinator Zorg en Veiligheid bij de politie Alfred Folkeringa benadrukt dat van deze tienduizend personen een relatief klein deel verantwoordelijk is voor een groot percentage van het aantal meldingen.

De procentuele stijging van meldingen van personen met verward gedrag is, zoals eerder benoemd, minder sterk dan de jaren daarvoor. Volgens Folkeringa komt dat door de intensievere samenwerking tussen de politie en de zorg, waardoor deze groep mensen beter geholpen en begeleid kan worden. “We weten elkaar beter te vinden en elkaar aan te spreken op elkaars taken. We zijn op de goede weg.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte!

59 miljoen

Folkeringa benadrukt dat deze aanpak van overlast van verwarde personen hoog op de politieke agenda moet blijven staan. Tot 2026 maakte het kabinet ruim 59 miljoen euro extra vrij om de samenwerking tussen zorginstanties en veiligheidsinstanties verder te verbeteren.

“Je ziet dat een samenwerking wordt opgezocht tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid”, zegt politiek verslaggever Tessa van Viegen. “Iets meer dan een jaar geleden is er nog extra geld uitgetrokken om deze problematiek aan te pakken. Het blijft alleen een groot probleem en heel moeilijk op te lossen.”

Lees ook:

Onno Hoes wil nieuw soort Schakelteam voor mensen met verward gedrag

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer