Russische spionageschepen brengen Nederlands energienetwerk in kaart: ‘Laat het een wake-up call zijn’
Experts hopen dat Nederland eindelijk is wakker geschud en zich realiseert dat Russische spionageschepen over de Noordzee varen. De schepen, vaak vermomd als vissersboot, brengen namelijk het hele kabelnetwerk op de bodem van de Noordzee in kaart. Daarover schrijft De Telegraaf.
Dit soort spionage is al jarenlang aan de gang, blijkt uit onderzoek van de publieke omroepen van Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland. Russische schepen doen zich voor als onderzoeksschepen of als doodgewone vissersboot. Maar met alle apparatuur die zij aan boord hebben kunnen zij alles op de bodem van de Noordzee nagenoeg perfect in kaart brengen.
Sabotage
De informatie kunnen de Russen gebruiken als sabotagemiddel, mocht er echt een conflict met het Westen ontstaan. Voor experts reden genoeg om nogmaals aan de bel te trekken. Laat dit een wake-up call zijn, zo klinkt uit vanuit de mond van experts. “De Noordzee moet ons energiepark worden. Als je dit kunt saboteren, leg je Noordwest-Europa plat”, waarschuwt oud-marineman Marc De Natris tegenover de krant.
Geopolitiek analist Alex Krijger erkent dit. Volgens hem zijn de Russen “actief bezig” om te kijken hoe zij het beste de Nederlandse energie- en communicatie-infrastructuur kunnen saboteren. “Dat zijn geen James Bond-verhalen, dit is echt”, aldus Krijger.
Zijn de schepen te stoppen?
Het is best ingewikkeld om de spionageschepen te onderscheppen. Zij hebben transponders niet aanstaan. Daardoor moeten de schepen op de ouderwetse manier gevonden worden: met het blote oog.
Preventief controleren is ook niet zo eenvoudig als het lijkt. De schepen varen immers over internationale wateren en vaak is het onduidelijk wie voor welk deel verantwoordelijk is. Daarnaast kampt Defensie ook met een personeels- en materiaaltekort. Het gevolg van jarenlange bezuiniging. Tegenover De Telegraaf vertelt Rob Pulles, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren, dat het nu hoogtijd is om te investeren in nieuwe eenheden en het opleiden van manschappen.
De experts roepen dat de infrastructuur op zee net zo goed beschermd moet worden als de infrastructuur aan land. Is Nederland daarin naïef geweest? Zo hard durft luchtverdedigingsofficier bij de Koninklijke Marine Cederic van Petegem dat niet te stellen. Tegen Goedemorgen Nederland vertelt hij dat de marine gereed is om in te grijpen. “Wij ondersteunen de kustwacht wanneer het nodig is. Wij hebben altijd ready duty ship. Dat ligt stand-by in Den Helder, mocht het nodig zijn om uit te varen en naar dit soort schepen te gaan.”
Lees ook:
Rusland plaatst tactische nucleaire wapens in Belarus: wat betekent dat?
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Zaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meer