DNB schetst doemscenario met inflatie van 9,5 procent: ‘We moeten in een heel hoog tempo naar alternatieven kijken’
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) kan Nederland in het ergste geval mogelijk te maken krijgen met een inflatie van 9,5 procent. Dat percentage is wel afhankelijk van hoe lang de oorlog in Oekraïne nog duurt en of de olie -en gasprijzen torenhoog blijven. De koopkracht kan dus een nog hardere tik krijgen dan verwacht.
Volgens econoom Marieke Blom is het belangrijk dat Nederland en Europa goed nadenken over wat zij kunnen doen om minder gas en olie te gebruiken en om minder afhankelijk te zijn. Blom zegt dat het maken van plannen de druk op de prijzen verlaagt. “Nu wil iedereen zeker weten dat zij olie en gas kunnen inkopen, dus worden die prijzen ook zo hoog”, vertelt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Voor de oorlog was er overigens ook al veel meer vraag dan aanbod, legt Blom uit. “Op enige termijn is er uiteindelijk weer voldoende energie voor iedereen, tenzij er sprake is van sancties. Iedereen is nu aan het afwachten tot alles normaliseert. Dan zou je zomaar kunnen zien dat de prijzen flink dalen. Niet omdat de maakkosten van olie en gas zoveel hoger zijn geworden, maar omdat de marktomstandigheden zijn heel erg veranderd.”
Alternatieven
Blom vindt het een goed idee om “in een heel hoog tempo” te kijken naar alternatieven. Bijvoorbeeld olie en gas importeren uit andere landen. Ook de Nederlandse en Noorse gasvelden mogen daarin niet over het hoofd gezien worden. Dat vindt Blom een betere oplossing dan iedereen te compenseren op bijvoorbeeld gas -en benzineprijzen.
Het is ook ongeveer de strekking van de Europese Commissie, dat aangaf van het Russische gas af te willen. “Onder druk is er veel meer mogelijk, omdat je dingen aanspreekt die anders niet politiek acceptabel zijn”, vertelt Blom. Denk aan inzet van kolencentrales, die steeds meer verdwijnen, voor energieopwekking. “Nu wordt alles plotseling weer bespreekbaar.”
Loonontwikkeling
De stijgende inflatie, de dalende koopkracht. Mogelijk heeft dit ook invloed op loonontwikkeling. “Op de Nederlandse markt verwacht ik wel dat dit enig effect heeft. Over het algemeen gaat het goed op de arbeidsmarkt en wij voorzien in onze ramingen geen massawerkloosheid”, zegt de hoofdeconoom van ING.
Loonontwikkeling heeft voordelen, maar uiteindelijk ook nadelen. Blom legt uit: “Met hogere lonen worden producten vervolgens ook weer duurder. Dan houdt de inflatie zichzelf in stand en het levert op termijn meer onzekerheid op in de economie.” Dat is dus het nadeel. “Het voordeel is dat werknemers meer gecompenseerd worden en wat meer koopkracht houden op korte termijn.”
Sancties Rusland
Rusland heeft zich het afgelopen decennium onafhankelijk gemaakt voor de rest van de wereld door vooral te exporteren en weinig te importeren. Daardoor heeft Rusland goed kunnen sparen, maar door alle sancties dreigt het echter failliet te gaan.
Dat zou voor de rest van de wereld economisch een groot probleem zijn als een land veel geld heeft uitgeleend aan Rusland. Gelukkig voor het Westen is dat niet het geval, omdat Rusland steeds minder geld nodig had van anderen. “Dat helpt het Westen nu om de economische klap draaglijk te maken.”
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Zaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meer