Geweld tegen hulpverleners neemt toe: ‘Je ziet een groep waarbij de normen zijn verruwd’
Agressie en geweld tegen agenten en andere mensen met een publieke functie is vorig jaar met vijftien procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) luidt de noodklok over de volgens hem ‘veranderende samenleving’. “Je ziet een groep waarbij de normen zijn verruwd. Er zijn mensen die kwaadaardig reageren richting hulpverleners”, zegt hij tegen De Telegraaf.
De minister denkt dat de toename van geweld voor een deel te maken heeft met de coronacrisis. “Groepen komen naar aanleiding daarvan in opstand en in aanraking met de politie”, zegt hij. “Bovendien zien we dat de lontjes sinds september met de week korter worden.” Grapperhaus wijst op de demonstratie in Eindhoven tegen de coronamaatregelen in januari. “Daar zag je echt heel veel kwaadaardigheid.”
Geweld wordt geaccepteerd
Verder valt het de CDA-bewindsman op dat geweld tegen hulpverleners nu soms ook wordt geaccepteerd. Zo noemt hij als voorbeeld een trouwstoet in Rotterdam in augustus 2019, waarbij een agent in zijn rug werd aangevallen en neergeslagen. Vervolgens deed niemand iets om de dader te pakken. Ook duurde het heel lang om erachter te komen wie het nu precies had gedaan, omdat omstanders hun mond dichthielden.
In 2019 kwamen er bij de politie 2750 meldingen en aangiftes binnen van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Agenten zelf lagen dat jaar 10.624 keer onder vuur. Die aantallen lagen volgens de minister in 2020 zo’n vijftien procent hoger.
Dat het geweld toeneemt is opvallend. Juist in de laatste jaren ligt er, ook vanuit het Binnenhof, vaak de nadruk op het strenger aanpakken van deze belagers om te zorgen dat dit niet gebeurt. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een taakstrafverbod voor mensen die dit op hun geweten hebben, maar dat is er nog niet.
Werkgroep
Minister Grapperhaus stelt nu een speciale werkgroep in die belagers een spiegel voor moet houden. “Dit is alleen op te lossen door zwaarder te straffen, door opruiers aan te pakken en door mensen een spiegel voor te houden. Dat laatste kan door anderen op te roepen dit niet te pikken.”
De werkgroep komt onder leiding van de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, te vallen. Zij moet er in twee jaar tijd voor zorgen dat er een gedragsverandering plaats gaat vinden. Er worden vijfhonderd basisscholen bij de werkgroep betrokken, en ook werkgevers worden aangesproken om hulpverleners te allen tijden goed te ondersteunen.
Binnen 5 jaar halvering van aantal meldingen
Binnen vijf jaar moet het aantal meldingen van agressie en geweld zijn gehalveerd, zegt Grapperhaus. Voor de korte termijn ziet hij nog wel beren op de weg. “Ik hou mijn hart vast voor als we uit de lockdown gaan. Het is dan echt belangrijk dat we niet helemaal losgaan.”
LEES OOK: Rechters in opstand tegen verplichte celstraf na geweld tegen hulpverleners
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer