Sharon Dijksma (burgemeester Utrecht) over Amsterdams geweld: ‘Als we geen grenzen stellen, zie ik het somber in’
Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma noemt het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv donderdagavond een "ongekende uiting van antisemitisme". De politie arresteerde tot nu toe 62 mensen voor openlijke geweldpleging. "Als we als samenleving en burgemeesters geen enorme grens stellen, zie ik het somber in", zegt Dijksma in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.
In de nacht van donderdag op vrijdag raakten meerdere Israëlische voetbalsupporters gewond nadat ze werden opgejaagd en aangevallen in de binnenstad. "Jachtgroepen op scooters waren actief op zoek naar Joden", zei minister van Justitie en Veiligheid David van Weel vrijdag in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Kritiek op Halsema
Dijksma geeft aan dat ze burgemeester van Amsterdam Femke Halsema niet heeft gesproken, maar ze heeft een bericht gestuurd waarin ze Halsema sterkte wenst. "Het zijn voor burgemeesters geen makkelijke tijden. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd."
Halsema krijgt veel kritiek na het geweld in haar binnenstad. Zo eiste Wilders haar ontslag. "Het gaat erom wat je weet aan de voorkant. Je kan je op veel scenario's voorbereiden en veel politie op de been hebben, ook onze ME'ers zaten in Amsterdam, maar wat gebeurt er wanneer op allerlei plekken in de stad dit type geweld opkomt?" Dijksma benadrukt dat het te vroeg is om te oordelen over haar optreden. "Het is hondsmoeilijk. We hebben geen glazen bol."
'Social media vertaalt zich naar de praktijk'
Journalist Tom Staal ziet dat sociale media zich steeds vaker vertaalt naar de straat. "Het is niet meer alleen het geschreeuw van toetsenbordridders. De oproepen tot geweld werden al meer dan een week voorafgaand de wedstrijd, op grote accounts, gedeeld. Dan bekruipt mij toch het gevoel: hoezo geen glazen bol?"
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
De burgemeester van Utrecht zegt dat dit in het onafhankelijke onderzoek naar het geweld moet worden meegenomen. "Wat kon je weten? Maar ook als je weet dat er gereld gaat worden, dan weet je soms niet in wat voor vorm dat is. Als dat een collectief is met een groep mensen aan de ene en andere kant, kan je dat als politie makkelijker beheersen. Daar vraag ik begrip voor."
Joodse inwoners zijn bang
Dijksma ziet ook in haar stad dat Joodse inwoners bang zijn. "Ik heb direct contact met ze opgezocht. Ook voor hen is het heftig, iets waar we alleen maar stil van worden." Sinds vorig jaar is Dijksma al regelmatig in contact met de Joodse gemeenschap in Utrecht, omdat ze merkt dat antisemitisme toeneemt. "Mensen durven niet meer met hun geloofsovertuiging over straat te gaan."
Ook op de Universiteit Utrecht voelen Joodse studenten zich niet veilig, ziet ze. "Zeggen dat je het niet accepteert is één ding, maar het gaat erom wat je eraan doet en wat je kunt doen. Maak het bespreekbaar, kijk niet weg. We moeten onder ogen zien dat dit onze samenleving insluipt en dat het steeds brutaler wordt."
De burgemeester kijkt met een schuin oog naar de herdenking op 4 mei volgend jaar en maakt zich zorgen. "Toen het dit jaar goed verliep, was ik opgelucht. Dat is eigenlijk heel triest, dat je een zucht van verlichting hebt als het acht uur geweest is. We horen nu alleen maar de stem van de uitersten. De stem van de redelijken zal harder moeten klinken."