Blokker in zwaar weer: ‘Een klassiek verhaal’
Medewerkers en andere betrokkenen bij Blokker krijgen maandag meer te horen over de financiële situatie van de winkelketen. Het 128 jaar oude winkelbedrijf kampte de afgelopen jaren met miljoenenverliezen en het lijkt nu nijpend te worden. De huishoudwinkel heeft om uitstel van betaling gevraagd.
Ben van der Burg noemt het bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 'een klassiek verhaal'. "Je hebt een ondernemer, de familie Blokker , die heeft de liefde om iets te verkopen aan mensen. Dan verandert de tijd, mensen gaan online kopen. Je wordt oud, je wordt ouderwets, je voelt niet meer precies aan wat klanten willen."
Ziel uit bedrijf
"Dan gaat het minder", vervolgt Van der Burg. "Dan komt de private equity, dan komen geldmensen erin, dan proberen ze het nog een beetje goed te maken. Dan trek je de ziel uit zo'n bedrijf, want dan gaat het alleen maar om het geld."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Ook als de Blokker van de ondergang wordt gered, heeft Van der Burg zijn twijfels. "Dan wordt het nog strakker en moet er nog meer marge worden gemaakt."
Lieve mensen
Albert Verlinde spreekt zijn waardering uit voor het personeel van de winkelketen. "Hartstikke lieve mensen altijd. Maar het is nou niet zo dat ik in de file voor de kassa sta, ook niet op zaterdag. Ik heb wel nog steeds: als ik iets nodig heb, schrijf ik het op en ga ik langs de Blokker en dan haal ik al die dingen. Eigenlijk wil je dit soort bedrijven redden, ondanks dat ze op het internet niks goed gedaan hebben."
Als Blokker zou omvallen, raakt dat ruim 4000 medewerkers. Het einde van de winkelketen zou ook een gat slaan in veel Nederlandse stads- en dorpscentra. De ruim vierhonderd vestigingen zijn verspreid over heel Nederland vaak een vaste waarde in de winkelstraat. Maar toenemende concurrentie van prijsvechters als Action en grote webwinkels maakt het Blokker al jaren lastig.