main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 oktober 2024 — 08:03

Eerste vliegtuig naar Beiroet om Nederlanders op te halen: ‘Mogelijk ook burgers uit andere landen mee’

Het ministerie van Defensie stuurt deze ochtend het eerste vliegtuig naar de Libanese hoofdstad Beiroet om Nederlanders op te halen. Als er stoelen over zijn, mogen ook burgers uit bevriende landen mee. Het toestel gaat rechtstreeks terug naar Eindhoven.

”Zo’n vierhonderd mensen hebben zich aangemeld”, vertelt kolonel Jorrit de Gruijter vanaf Vliegbasis Eindhoven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) maakte donderdagavond bekend dat ”ruim tweehonderd” mensen aan de voorwaarden voldoen om mee te mogen vliegen.

Dreiging

Het is snel gegaan, zegt kolonel De Gruijter. ”Zondag zei de staatssecretaris nog dat we in principe niet gingen repatriëren, maar dan zie je dat de situatie wijzigt. Dinsdag kregen we de eerste signalen dat het toch uitgevoerd moest worden.” De commandant is zich altijd bewust van dreiging. “Maar heel spannend is de operatie niet.”

Zaterdag stuurt Defensie nog een vliegtuig. Er gaan geen hulpgoederen voor Libanon mee met het toestel dat vandaag vertrekt.

De tekst gaat verder onder de X.

Nederlanders in Libanon kunnen zich nog tot het eind van vrijdagmiddag melden om in aanmerking te komen voor repatriëring, zei Veldkamp. Meer vluchten worden niet uitgesloten. Mensen die in Libanon achterblijven, maar later toch besluiten weg te willen, kunnen blijven rekenen op hulp van de ambassade, aldus de minister. Dan zal geprobeerd worden ze op een commerciële vlucht te krijgen of op een militaire vlucht van een ander land.

Lees ook:

Deze opties heeft Israël voor een aanval op Iran: ‘Israël wil veel verder gaan’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer