TNO: rond 2030 mogelijk nauwelijks nog gasproductie op Noordzee
De Nederlandse gasproductie op de Noordzee is vorig jaar harder gedaald dan verwacht, meldt onderzoeksinstituut TNO. In 2022 viel die ook al lager uit. Als dit zo doorgaat, kan de gasproductie rond 2030 “minimaal” zijn, verwachten de onderzoekers.
Afgelopen jaar werd 8,8 miljard kubieke meter gas uit de zeebodem gehaald, 10 procent minder dan verwacht. Volgens onderzoekers van TNO komt dit vooral doordat bedrijven minder gas uit hun velden op de Noordzee halen en minder bereid zijn om in nieuwe gasvelden te investeren. Ook deden producenten minder boringen op de Noordzee om te kijken of op een bepaalde plek gas zit. Plannen hiervoor zijn komende jaren beperkt volgens TNO.
De onderzoekers hebben de verwachte gasproductie voor komende jaren bepaald aan de hand van drie scenario’s. In het meest pessimistische geval, waarin de gasproductie nauwelijks toeneemt, komt dit in 2030 uit op ongeveer 2 miljard kubieke meter, zegt onderzoeker Rory Dalman. Rond 2040 daalt dit richting nul kubieke meter. Volgens het middenscenario, waarbij de investeringen korte tijd iets stijgen, komt de gasproductie in 2030 uit op zo’n 3,7 miljard kubieke meter, zegt de onderzoeker. Dat is dus ruim de helft minder dan in 2023.
Minder afhankelijk?
Na de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 wilde het toenmalige kabinet de vergunningverlening voor gaswinning op de Noordzee zoveel mogelijk versnellen. Daarmee moest Nederland minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Maar bijna twee jaar later is die versnelling niet zichtbaar, aldus TNO.
Verder zorgt maatschappelijke weerstand tegen gaswinning op land en op zee volgens de onderzoekers mogelijk ook voor minder nieuwe projecten. Zo probeerden klimaatdemonstranten van Greenpeace deze zomer de bouw van een nieuw boorplatform op zee bij Schiermonnikoog tegen te houden.
De totale gasproductie nam vorig jaar met een derde af, meldt TNO verder. Dat komt vooral doordat het gasveld in Groningen in april dichtging.
Lees ook:
Voorbereiding op gaswinning in Noordzee bij Schiermonnikoog mag van start
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?
In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?
Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Dinsdag 3 uur ’s nachts, Nederlandse tijd, zullen Kamala Harris en Donald Trump voor het eerst met elkaar in de debat gaan. Wie heeft de…
Lees meerDonderdag presenteerde staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman (BBB) samen met Defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) de Defensienota. Zo zal het ministerie 2,4 miljard extra gaan uittrekken…
Lees meerEurocommissaris en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vindt het goed dat PVV-leider Geert Wilders in gesprek is gegaan met de Oekraïense president Zelenski….
Lees meerAanstaande woensdag zou voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de portefeuilleverdeling klaar moeten hebben voor de Europese Commissie. Hoekstra weet nog niet…
Lees meerHet legaliseren van cannabis kan Nederland honderden miljoenen euro’s per jaar opleveren. Dat zegt hoogleraar en grondlegger van het wietexperiment André Knottnerus in Stand van…
Lees meerDe Rotterdamse haven kampt met een groter en groter personeelstekort. Momenteel worden er volop krachten uit het buitenland gehaald. Jongeren ambiëren andere beroepen, terwijl er…
Lees meerIn herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag stilgestaan bij de overhaaste ontruiming van het concentratiekamp in september 1944. De ontruiming van het SS-kamp in…
Lees meerHavenmedewerkers van de Rotterdamse haven zijn boos over de vastgelopen gesprekken over het vroegpensioen voor zware beroepen. “De minister heeft schijt aan ons”, vat FNV…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…
Lees meerVogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…
Lees meerIn het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…
Lees meerDe politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…
Lees meerDe politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…
Lees meerNSC-partijleider Pieter Omtzigt bevestigt dat hij tijdens de begrotingsnacht rake woorden heeft laten vallen. “Mensen moeten wennen aan het feit dat ik een stevig punt…
Lees meerVoorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…
Lees meer