main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 2 september 2024 — 23:22

Het kabinet creëert meer problemen dan nodig is door zich extraparlementair te noemen, vindt voormalig topambtenaar

In aanloop naar Prinsjesdag hebben de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen zich nog behoorlijk bemoeid met de inhoud van de begroting. Is er nog wel sprake van een extraparlementair kabinet? Volgens voormalig topambtenaar Roel Bekkers kunnen we beter stoppen met die term. “Mijn advies zou zijn om dat begrip in de ijskast te zetten. Heb het gewoon over een zittend kabinet”, zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Geert Wilders die regelmatig de aanval inzet op X op de door hem naar voren geschoven premier Dick Schoof, Dilan Yeşilgöz die in de begrotingsnacht het onderste uit de kan wil halen en Caroline van der Plas die met Pieter Omtzigt in gesprek wil over wat een ‘extraparlementair kabinet’ nu eigenlijk is. Het lijkt erop dat de politiek zelf niet meer goed weet waar ze aan begonnen zijn toen ze met elkaar in Vak K stapten.

Luister de podcast:

‘Onhanteerbaar begrip’

Bekkers heeft meerdere kabinetten meegemaakt in zijn functie als topambtenaar. Hij ziet het huidige kabinet weliswaar als “enigszins bijzonder”, maar extraparlementair is het volgens hem niet. “Ze zitten te zoeken naar de definitie van een extraparlementair kabinet. Mijn advies zou zijn: houd daar nou mee op. Het is een onhanteerbaar begrip.”

Bekkers denkt dat het kabinet op deze manier meer problemen creëert dan nodig is. “Extraparlementair suggereert naar mijn mening de verkeerde dingen. Het suggereert dat er iets vreemds aan de hand is, dat het niet parlementair is. Een soort regering in oorlogstijd. Wat het misschien ook wel is door het telkens uitroepen van crises”, vervolgt hij. “Mijn advies zou zijn om dat begrip in de ijskast te zetten. Heb het gewoon over een zittend kabinet.”

Afstand tussen fractievoorzitters en kabinet

Volgens voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn is er commotie over de afstand die de kabinetsleden behouden van de fractievoorzitters. “Je ziet dat er opwinding is en dat gaat over dingen die mensen in het land treffen. Mensen in het land maken zich zorgen over het klimaat, oorlog, migratie, woningbouw, zorg en onderwijs. Dat zijn soms grote zorgen en vertalen zich naar die fractievoorzitters in zo’n begrotingsnacht.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Geen ervaring met regeren

Daar komt volgens Bruijn bij dat drie van de vier regeringspartijen geen ervaring hebben met regeren. Alleen de VVD heeft eerder in kabinetten gezeten. PVV zat eerder in een gedoogkabinet en NSC en BBB überhaupt niet. “Ik kan me voorstellen dat dat ook erg wennen is”, zegt Bruijn. “Waar het uiteindelijk allemaal om draait, zijn de zorgen in het land. Het is de taak aan de politici om die zorgen serieus te nemen, ze mee te nemen en naar oplossingen te zoeken.”

Dat een Kamer kritisch is op een kabinet is vrij normaal, vertelt voorzitter Bruijn. “Er is altijd een spanningsveld bij fractievoorzitters en Kamerleden van coalitiepartijen in hoeverre zij nog kritisch blijven op hun eigen kabinet”, zegt hij.

Bruijn vervolgt: “Puur zuiver gezien horen Kamerleden, ook in de Eerste Kamer, de regering te controleren. Dat doen ze met het belang van de mensen in het land voor ogen en niet het belang van hun partij of kabinet. Dat kan er toe leiden dat ze heel kritisch zijn over hun eigen bewindspersonen, eigen beleid of coalitie.”

Lees ook:

BBB-leider Caroline van der Plas: moeten met Pieter Omtzigt in gesprek over extraparlementair kabinet

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen: ‘Het escaleerde in een fractie van een seconde’

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…

Lees meer

Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’

Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…

Lees meer

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….

Lees meer

Ajax – FC Utrecht van komende zondag afgelast om politiestaking

De Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax – FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de…

Lees meer