main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Stand van Nederland - 6 augustus 2024 — 10:13

Dagelijks leven met 3,7 procent duurder geworden: vooral door hogere huren

Het dagelijks leven is in juli 3,7 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. Daarmee was de inflatie hoger dan in de voorgaande maanden. In juni en mei stegen de kosten van het levensonderhoud nog met respectievelijk 3,2 en 2,7 procent.

De stijging van de inflatie kwam vooral door de ontwikkeling van de woninghuren. Op basis van voorlopige cijfers waren de woninghuren volgens het CBS in juli 2024 gemiddeld 5,5 procent hoger dan een jaar eerder. In juli 2023 was de gemiddelde huurstijging op jaarbasis 2 procent. Daarnaast zorgden ook de hogere prijzen van tabak voor een stijging van de inflatie.

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in juli 1,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juni waren de prijzen van motorbrandstoffen nog ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Rekenmethode

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode was in juli 3,5 procent, tegen 3,4 procent in juni. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

De inflatie in Nederland ligt daarmee boven het gemiddelde van de eurozone. De inflatie in het eurogebied nam toe van 2,5 procent in juni naar 2,6 procent in juli.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

Rentepauze

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. Sinds medio 2021 lag de inflatie in het eurogebied elke maand boven dat niveau. De centrale bank in Frankfurt nam in juli nog een rentepauze, nadat de rente in juni voor het eerst in jaren werd verlaagd. Met de rentepauze wil de ECB meer tijd winnen om er zeker van te zijn dat de inflatie verder afkoelt voordat de rente opnieuw wordt verlaagd.

Of de rente bij de volgende vergadering in september verder omlaag kan, hangt volgens ECB-president Christine Lagarde af van de economische cijfers in de komende tijd. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de ECB in september opnieuw met een renteverlaging komt.

Lees ook:

Rabobank profiteert van sparende mensen ondanks lagere rentes

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer

Ruim duizend politiemedewerkers uitten zorgen over hack

Ruim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt…

Lees meer

Nederland doet zelden schep bovenop EU-regels, zeggen ambtenaren

Nederland is maar zelden strenger dan de Europese Unie vraagt, constateren ambtenaren. Het kabinet gaat er prat op van onnodig strenge regels bovenop de Europese…

Lees meer

Bijna hele oppositie wil af van bezuiniging ov grote steden

De bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet van tafel, vindt bijna de voltallige oppositie. Een…

Lees meer

Rutte niet bezorgd over wegvallen Amerikaanse steun aan Oekraïne als Trump president wordt

NAVO-topman Mark Rutte maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wegvalt als Donald Trump weer president wordt van de…

Lees meer

Huizenprijzen bereiken weer record, prijzen minder hard gestegen

De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal opnieuw gestegen, nadat die in het tweede kwartaal al een nieuw record hadden bereikt. Dit meldt de Nederlandse…

Lees meer

Voormalig VVD-fractievoorzitter kritisch op asielbeleid kabinet: ‘Richt je op het doel, niet het middel’

Het kabinet zoekt naar een manier om een noodwet op te tuigen om de migratiestroom in te perken. Voormalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra adviseert het kabinet…

Lees meer