main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 25 juli 2024 — 13:32

‘Automobilist is nog steeds de melkkoe van de overheid’, vindt BOVAG-voorzitter Ten Broeke

Gaat het huidige kabinet de geschiedenisboeken in als degene die de mensen uit de auto wegpest? Het zou zomaar kunnen, denkt BOVAG-voorzitter Han ten Broeke. “Je kunt echt zeggen dat de auto nog steeds die beroemde melkkoe is. De vraag is natuurlijk of de autobezitters zich als makke schapen laten behandelen”, zegt hij in Sven op 1 op NPO Radio 1.

De automobilist brengt jaarlijks ruim 18 miljard euro in het laatje van de schatkist. “Daar gaat zo’n 4 miljard van terug naar de infrastructuur”, vertelt Ten Broeke. Ondanks dat het huidige kabinet de accijnscompensatie een jaar heeft verlengd, is het volgens hem nog maar de vraag hoe de toekomst voor autobezitters in Nederland er uit gaat zien.

Ten Broeke verwijst naar het hoofdlijnenakkoord. “Het nieuwe kabinet zegt allemaal mooie dingen, maar soms proberen ze zelfs in dezelfde zin ze het te ontkennen”, beklaagt hij. “Accijnstegemoetkoming, maar vervolgens geen geld opnemen in de begroting. Zeggen dat je de elektrische auto wilt stimuleren, en dan zeggen de subsidies daar op afschaffen. Dat zijn dingen die wel uitgewerkt moeten worden. Dat ziet de minister zelf ook wel in.”

Luister de podcast:

‘Stekkerboete’

De huidige motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, is gebaseerd op het gewicht van je auto. Elektrische auto’s betalen momenteel niets, maar dat wordt in de toekomst anders. Het is “een stekkerboete”, zegt Ten Broeke. Zo’n batterij is behoorlijk zwaar. “Je stoot niks uit, maar je neemt meer gewicht mee, omdat je niks uitstoot. De overheid zegt de hele tijd: schoon, schoner, schoonst. Maar als het puntje bij paaltje komt blijkt het schatkist, schatkist, schatkist het verhaal te zijn. Je wordt aangeslagen voor goed gedrag.”

Volgens de BOVAG-voorman is autorijden in de toekomst op deze manier onbetaalbaar als er niet reëel wordt ingegrepen. Als de maatregel uit kabinet Rutte IV door wordt gevoerd, zullen we in 2030 echter op basis van het aantal gereden kilometers betalen.

Ten Broeke is het wel eens dat bezitters van elektrische auto’s moeten meebetalen aan het weggebruik, maar ook hier zouden er andere regels voor moeten komen om het eerlijk te houden in het kader van de CO2-uitstoot en de compensatie ervan.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Bestaanszekerheid in gevaar

Daarnaast zullen de belastingen verder omhoog gaan op benzine- en dieselauto’s. “Want er komen ook nog wat Europese belastingen bij”, vertelt Ten Broeke. “Wat dreigt tegen het eind van dit decennium is dat de literprijs, want het moet door fossiel betaald worden, omhoog schiet. We hebben al berekeningen gezien die oplopen tot 10 of 15 cent alleen al door zo’n Europese belasting.”

Het huidige kabinet is deels gekozen op het thema bestaanszekerheid. De auto is voor velen een belangrijk onderdeel van die bestaanszekerheid, omdat ze er afhankelijk van zijn voor bijvoorbeeld hun werk. “Dan is het niet zo raar dat wij als BOVAG en andere partijen in de mobiliteit in Nederland waarschuwen voor vervoersarmoede.”

Lees ook:

Vakantie in eigen land wordt onbetaalbaar voor de smalle beurs

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer

VNO-NCW-voorvrouw Thijssen waarschuwt: we moeten niet minder, maar meer gaan werken

Voorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…

Lees meer

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer