main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 juli 2024 — 09:22

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

Het afgelopen kwartaal kwam er ongeveer 33 procent minder huurwoningen beschikbaar dan een jaar eerder. Huizen uit dit segment gaan steeds vaker naar de koopmarkt, wat volgens Pararius-directeur Jasper de Groot sinds begin vorig jaar zeker 8000 keer is voorgekomen.

“En deze cijfers zijn enkel gebaseerd op de koopwoningen die op Pararius worden aangeboden; in werkelijkheid ligt dit getal hoogstwaarschijnlijk drie keer zo hoog”, zegt hij in het kwartaalbericht van het platform.

Wet Hugo de Jonge

Voormalig woonminister Hugo de Jonge voerde met steun van de Eerste en Tweede Kamer vorige maand een wet in om huren in het middensegment betaalbaarder te maken, met lagere rendementen voor verhuurders als gevolg. Zij verkochten eerder al hun eigendommen door ongunstigere belastingregels.

De nieuwe woonminister Mona Keijzer, zelf geen voorstander van de wet van haar voorganger, heeft gezegd te willen afwachten of het effect van de krappere huurmarkt tijdelijk is voordat ze veranderingen wil doorvoeren.

“Hoewel de overheidsmaatregelen bedoeld zijn om de woningmarkt te stabiliseren, zien we het tegenovergestelde effect in de vrije sector. Hierdoor neemt de keuzevrijheid voor huurders aanzienlijk af. Bovendien; als deze huurders overwegen om naar de koopmarkt te gaan, worden ze geconfronteerd met hoge instapprijzen”, zegt De Groot over de eveneens krappe koopmarkt, waar de prijzen ook op recordniveau liggen.

Amsterdam blijft koploper

In Rotterdam en Den Haag stegen de huren van de vijf grote steden het snelst, met zo’n 8 procent. Amsterdam blijft met 27,57 euro per vierkante meter verreweg de duurste plek om te huren, maar kende net als Utrecht maar een beperkte stijging. In Eindhoven gingen de huurprijzen omlaag, net als in onder meer het kleinere Diemen, Hoorn en Almere.

De Limburgse steden Heerlen, Geleen en Sittard zijn nog steeds de goedkoopste gemeenten om iets te huren. Zandvoort kende met 14 procent een opvallend sterke stijging en hoort net als Laren, Amstelveen en Leiden tot de duurste plaatsen voor een huurwoning.

Lees ook: 

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer