main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair premier Mark Rutte en Sigrid Kaag, demissionair minister van Financien.
Stand van Nederland - 21 november 2023 — 16:56

Nederland moet begroting aanpassen van Europese Commissie

De Nederlandse begroting voor 2024 voldoet volgens de Europese Commissie niet aan de verwachtingen. De commissie vraagt onder meer aanpassing van het punt hoe de Nederlandse overheid het geld besteedt dat vrijkomt nu er geen energiesubsidies meer worden gegeven aan huishoudens en bedrijven.

In een dinsdag gepresenteerde algemene beschouwing van het Europese begrotingsbeleid voor komend jaar, oordeelt de commissie dat de unie het als geheel behoorlijk doet, maar dat een aantal landen waaronder Nederland “klaar moet staan” voor het maken van aanpassingen. De commissie heeft de toets van de nationale begrotingen gedaan aan de hand van eigen afspraken die de 27 EU-landen in juli van dit jaar met elkaar hebben gemaakt om de nationale begrotingen gezond te houden.

De EU-landen hebben toen onder meer afgesproken dat landen in 2023 en 2024 moeten stoppen met het verstrekken van energiesubsidies aan huishoudens en bedrijven. Eventueel geld dat hierdoor vrijkomt, moeten de overheden gebruiken om begrotingstekorten te verminderen. In de Nederlandse begroting komt dit volgens de Europese Commissie onvoldoende tot uitdrukking.

Alle eurolanden moeten bovendien blijven voldoen aan de al jaren bestaande regels dat een begrotingstekort maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) per jaar mag zijn en dat maximaal 60 procent van het bbp als staatsschuld in de boeken mag staan. In de coronaperiode werd hiermee wat coulanter omgegaan, omdat veel landen extra kosten hadden om de pandemie te bestrijden. Maar vanaf 1 januari, zo heeft de commissie al aangekondigd, telt die milde beoordeling niet langer. De EU-landen onderhandelen nog over nieuwe regels, maar vallen terug op de oude als ze er niet op tijd uitkomen.

Energieprijzen en personeelstekorten

Voor de landen met begrotingshuiswerk, behalve Nederland onder meer Duitsland, Oostenrijk, België en Frankrijk, volgt er in het voorjaar nog een uitgebreidere analyse die maatwerk en aanbevelingen geeft per land. Voor de Europese Unie als geheel beveelt de Europese Commissie aan dat landen zich klaarmaken voor eventuele schommelingen in energieprijzen en personeelstekorten door onder meer de vergrijzing. Die personeelstekorten vergroten de kans op een afname van de productiviteit en investeringen in de groene en digitale ambities van de EU-landen.

Nederland krijgt ook een impliciete pluim van de Europese Commissie. Hoewel een demissionaire regering de begroting heeft ingediend, heeft het parlement de begroting al helemaal goedgekeurd. Daardoor is de begroting niet langer een voorstel zoals bij sommige andere landen.

Lees ook: 

Onderzoek: woningen door klimaatrisico mogelijk fors minder waard

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer