main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 november 2023 — 10:19

Politiek spreekt amper over vestigingsklimaat: ‘Willen er liever niets mee te maken hebben’

Het vestigingsklimaat in Nederland speelt volgens experts totaal geen rol tijdens de verkiezingen. Deskundigen denken dat dit kan zorgen voor grote schade bij Nederlandse bedrijven. Volgens financieel journalist Hella Hueck durven politici zich niet altijd meer te associëren met het bedrijfsleven. “Maar je kan er niet omheen dat het grote bedrijfsleven ook belangrijk is voor Nederland”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Waar het MKB volgens de financieel journalist wordt gezien als de ‘knuffelbeer’ van alle politieke partijen, wordt er over het grote bedrijfsleven amper gesproken. “Vooral de grote multinationals zijn toch allemaal winstmachines en daar willen ze liever niets mee te maken hebben.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hueck stelt dat een visie vanuit de politiek over dit thema belangrijk is, maar dat ze die nu mist. Het bedrijfsleven vraagt volgens haar om duidelijkheid. “Wat wil Nederland nou eigenlijk? We gingen kolencentrales bouwen, maar die gingen toch weer dicht en het stroomnet zit ramvol.” Nederland is volgens de journalist daarom ook aan het dalen op lijstjes over hoe concurrerend we zijn.

Herkenbaar probleem

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal herkent het probleem. Toch stelt hij dat hij wél is bezig geweest met de grotere bedrijven, bijvoorbeeld tijdens zijn twee jaar als woordvoerder Energie en Klimaat voor zijn partij. “Ik jaag ze liever niet het land uit en heb ze liever hier, dat ze hier verduurzamen.”

Volgens Bontenbal zitten er aan één groot bedrijf vaak veel kleine bedrijven vast. “Die economie hoort in die zin helemaal bij elkaar.”

Opnemen voor bedrijfsleven

Toch wordt je in Kamerdebatten vaak raar aangekeken als je het opneemt voor het bedrijfsleven, vervolgt hij. “Terwijl ik denk: ik wil ook een gezonde economie en bedrijven zorgen ook voor bestaanszekerheid.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah stelt dat bedrijven zorgen voor werkgelegenheid. Hij maakt zich zorgen, bijvoorbeeld over privéjets die niet meer mogen landen op Eindhoven Airport. Volgens hem zitten daar juist veel bedrijven die het soms nodig hebben om iemand even snel in te vliegen.

Daarnaast vindt hij het belasten belangrijk. “Op het moment dat je zoals bepaalde politieke partijen 25 miljard meer bij bedrijven gaat neerleggen, ook bij mkb’ers, dan doet dat wel iets met het vestigingsklimaat, maar ook met werkgelegenheid.”

Internationale studenten

De noodklok luiden is volgens financieel journalist Hella Hueck niet nodig, maar de kans bestaat dat bedrijven weggaan. Zeker als het stroomnet overvol is en als er een tekort is aan werknemers. Ook wijst ze naar de komst van internationale studenten in ons land, waar Nederland volgens haar erg streng op is. “Dat snap ik, want universiteiten kunnen het niet meer bolwerken, maar aan de andere kant hebben ze juist die hoger opgeleiden voor een kenniseconomie nodig.”

Pieter Omtzigt is met zijn partij Nieuw Sociaal Contract streng op dat thema en wil dat er minder internationale studenten komen. “Er is bijna geen democratisch debat over geweest”, zegt Hueck. Ze vertelt dat dat een manier was om pechstudenten te compenseren. “Maar het is eigenlijk wel een fundamenteel gesprek waard, vind ik”.

Lees meer: 

Bestaanszekerheid mkb’ers op de tocht: bedrijfsleven draait op voor politieke wensen

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?

Vandaag begon week twee van de gesprekken, een moeizame klus voor verkenner Ronald Plasterk. De oud-PvdA’er heeft nog een week langer nodig voor zijn verslag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? De vraag is nu hoe deze formatiepuzzel te leggen is en wat de verschillende scenario’s zijn.
En hoe houdbaar zijn deze Haagse ontwikkelingen voor de kiezer? Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
  • René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
  • En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne

Hoe verder met de formatie nu VVD en NSC de boot afhouden? Rick Nieman gaat in gesprek met:
  • Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
  • CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
  • Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
  • En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Klik hier en luister deze uitzending terug als podcast!
Krijgt verkenner Plasterk de handen op elkaar? ‘Praten in koppeltjes is een unicum in deze fase’

Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…

Lees meer

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…

Lees meer

Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…

Lees meer

Burgemeester Westerwolde: ‘Het loopt weer vast in Ter Apel’

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…

Lees meer

Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe is de formatiepuzzel te leggen?

In politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…

Lees meer

Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…

Lees meer

Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…

Lees meer

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Antwerpen spreekt scholen aan op antisemitisme

Antwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…

Lees meer