Liften terug van weggeweest? ‘We zijn een goed liftland’
In de jaren 60 was het heel normaal om te liften, maar in 2023 hebben veel mensen een auto, of nemen de trein of bus. Toch lijkt liften bezig aan een opmars. Voorzitter Marjan Knippenberg van Stichting NederlandLift probeert liften weer normaal te maken. “Er zijn meer dan genoeg mensen die een lifter willen meenemen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Binnen Nederland zijn er volgens de voorzitter veel initiatieven van mensen zelf, die problemen hebben met bijvoorbeeld buslijnen. “Waarbij ze dan zelf een liftpaal of liftershalte maken”, zegt Knippenberg.
In de Brabantse plaats Kempen is een initiatief genaamd ‘F’kes meerijden’. Lifters staan daarbij aan de kant van de weg bij een soort bushalte. Boven hen hangt een bord met daarop de bestemming die ze van te voren hebben ingevoerd in het systeem, schrijft Trouw. In Zuidoost-Brabant wordt geprobeerd hiermee de bereikbaarheid te vergroten.
“We zien dat veel mensen in Kempen een auto hebben, maar dat het openbaar vervoer in de dorpen tekortschiet”, zegt projectleider Eline Swinkels. Ze wil onderzoeken of liften weer een toegevoegde waarde kan hebben.
Marjan Knippenberg sprak namens stichting NederlandLift met veertig gemeenten en dat was met succes. Nijmegen wil namelijk oude liftplekken in ere herstellen en Zeewolde gaat liftplaatsen maken.
Gelukkig door het liften
Zelf koos Knippenberg er een tien jaar geleden voor om weer eens met haar man te gaan liften. Aan Trouw vertelt ze dat er mooi contact is ontstaan. Ze noemt liften een mooie manier is om je naar elkaar open te stellen. Volgens haar is dat dan ook anders dan in de bus of trein.
Na de liftervaring met haar man besloot ze vaker te gaan liften. Ze werd er gelukkiger mens van en besloot te gaan lobbyen om liften weer op de kaart te krijgen in Nederland.
Liften gevaarlijk?
Sommige mensen zijn bang dat liften niet veilig is. Eline Swinkels van ‘F’kes meerijden’ benadrukt dat de trein of bus ook niet altijd veilig is, maar beseft ook dat liften gevaarlijk kan zijn. “Ons initiatief richt zich ook niet op kinderen, maar op volwassen”, zegt ze.
Knippenberg denkt dat de risico’s vaak worden overdreven, maar werkt wel aan een folder met tips voor veilig liften. Daarin staat bijvoorbeeld dat je altijd je intuïtie moet volgen en alleen moet instappen als het oké voelt.
Lees meer:
Autorijdend Nederland in de knel: ‘Wegenbouw ligt stil vanwege stikstof’
Door: Manon Immerzeel
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?
- Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
- René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
- En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne
- Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
- CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
- Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
- En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Steekpartijen, drugshandel, asociaal rijgedrag – ook in natuurgebieden komt dergelijk gedrag steeds vaker voor waarschuwen boswachters. “De verhuftering van de maatschappij zie je ook terug…
Lees meerDat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…
Lees meerDoor plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…
Lees meerNegen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…
Lees meerBurgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…
Lees meerDe aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…
Lees meerIn politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…
Lees meerHet is bijna pakjesavond en dat betekent dat er druk wordt geknutseld aan allerlei surprises. Leuk om te maken, maar het gaat ook nog weleens…
Lees meerGeert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…
Lees meerDe goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…
Lees meerZet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….
Lees meerAntwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…
Lees meerNu de stembus voor de NPO Radio 2 Top 2000 is geopend, doet leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas een oproep aan muziekliefhebbers…
Lees meerBoswachters slaan alarm om ‘wildwesttaferelen’ in de Nederlandse bossen, meldt De Telegraaf. Ze komen oog in oog te staan met een toenemend aantal stropers en…
Lees meerOm zich een beetje tegen de kou te weren schuilen katten in deze wintertijden op warme, maar soms ook gevaarlijke plekken. In enkele gevallen heeft…
Lees meer