Parijs geterroriseerd door bedwants, politiek wil maatregelen voor Olympische Spelen
De bedwants teistert Parijs. De bloedzuigende parasiet zorgt voor overlast in bioscopen, ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. De Franse politiek wil strenge maatregelen met het oog op de aanstaande Olympische Spelen, die volgend jaar plaatsvinden in Parijs.
De linkse partij La France Insoumise wil dat de staat de bedwants erkent als een nationaal probleem voor de volksgezondheid, meldt het AD. De Franse minister van Transport Clément Beaune noemde dat wat overdreven, maar wil in gesprek met verdelgingsbedrijven en andere instanties.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze of eerdere afleveringen nu hier terug, via NPO Start.
Tussen 2017 en 2022 werd 11 procent van de Franse huishoudens geconfronteerd met bedwantsen, blijkt uit cijfers van het Franse Agentschap voor Gezondheid en Voedselveiligheid (ANSES). 35 procent van de bedwantsen wordt aangetroffen in boxsprings, 23 procent in stoelen en banken, 22 procent in matrassen en 13 procent in kussens.
De bedwants uitroeien is een flinke klus. De diertjes zijn 115 miljoen jaar oud en leefden al in de tijd van de dinosaurussen. Bedwantsen voeden zich met bloed en hebben slechts drie tot tien minuten nodig om tot zes keer hun gewicht te consumeren. De roodbruine diertjes lijken met hun platte lijf op kleine kakkerlakken.
De beten van bedwantsen veroorzaken jeuk en ontstekingen, die doorgaans binnen een week weer verdwijnen. Bedwantsen zijn ‘geen ziektevectoren’, zeggen de Franse gezondheidsautoriteiten. Toch bestaat bij een ernstige bestemming de kans op bloedarmoede en zorgen ze vaak voor slechte nachtrust.
Opmars
Drie jaar geleden lanceerde de Franse regering al een campagne tegen de bedwants, inclusief een informatielijn, maar die bracht geen soelaas. Volgens de Franse hoogleraar moleculaire biologie en entomologie Jerome Goddard is de bedwants in Europa bezig aan een opmars, nadat het diertje eind jaren negentig vrijwel verdwenen was. Dat komt door beperking of verdwijning van bepaalde bestrijdingsmiddelen en doordat we vaker buiten Europa op reis gaan.
Lees ook:
Steeds meer spinnenwebben in Nederland: ‘De verdedigingslinie tegen muggen’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe moet het verder met de formatie?
Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…
Lees meerHet aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…
Lees meerJongeren leren op school weinig over burgerschap en democratie. Nederland scoort in vergelijking met internationale landen ‘gemiddeld’, zo valt op te maken uit een internationaal…
Lees meerDat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…
Lees meerHet prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…
Lees meerEr valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….
Lees meerNadat verkenner Gom van Strien vorige week opstapte liet hij vandaag voor het eerst van zich horen in De Telegraaf. De PVV’er was drie dagen…
Lees meerRepublikeins presidentskandidaat Donald Trump heeft er plots een nieuwe geduchte concurrent bij: de voormalig gouverneur van South Carolina Nikki Haley. Ze heeft de wind momenteel…
Lees meerAmsterdam wil naast Britse zuiptoeristen ook de Nederlandse feestgangers zoveel mogelijk weren. Daarmee krijgt de ‘Stay-away-campagne’ van de hoofdstad een nieuwe dimensie, schrijft De Telegraaf….
Lees meerVerkenner Ronald Plasterk begint vandaag met zijn eerste gesprekken met de lijsttrekkers. “De eerste stappen naar Wilders I worden voorzichtig gezet om te kijken of…
Lees meerHet Overijsselse dorp Haaksbergen hoopt dit jaar de eerste plaats te zijn waar een marathon op natuurijs wordt geschaatst. In het oosten van ons land…
Lees meerIn een jaar tijd is de asielrekening meer dan verdubbeld, meldt het COA in De Telegraaf. Het prijskaartje is op dit moment 1,5 miljard euro….
Lees meerKerst komt steeds dichterbij en het winterse weer heeft dit jaar in Nederland al vroeg zijn intrede gedaan. Veel mensen brengen deze tijd van het…
Lees meer