main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2023 — 10:01

EU-correspondent stelt vraagtekens bij aanstellen Hoekstra als Eurocommissaris: ‘Kaag buitenspel gezet’

Aspirant-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wordt maandagavond ondervraagd door het Europees Parlement. Volgens EU-correspondent Stefan de Vries wordt het geen makkelijke opgave voor de oud CDA-leider. Daarnaast stelt hij vraagtekens bij de keuze voor de oud-minister van Financiën. “Wat ik uit de wandelgangen in Brussel en Den Haag heb begrepen is dat Sigrid Kaag buitenspel is gezet ten gunste van Hoekstra. Ze was in mijn ogen misschien wel de beste kandidaat en dan komt Hoekstra ineens in beeld als product van politieke spelletjes.”

De Vries kan het feit dat Hoekstra is voorgedragen als Eurocommissaris dan ook moeilijk begrijpen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Vooral omdat Kaag een goed internationaal profiel heeft en een stap naar Brussel was een elegante manier geweest om haar uit Den Haag te laten vertrekken.” Daarnaast zegt De Vries dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, achter de schermen veel druk zou hebben uitgeoefend om Hoekstra naar voren te drukken.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze of eerdere afleveringen nu hier terug, via NPO Start. 

Dubieus verleden

De Vries ziet dat Hoekstra op het gebied van milieu een niet al te best ‘track record’ heeft, onder andere door zijn verleden bij Shell. “En zijn spaarpotje in een belastingparadijs als minister van Financiën wordt hem ook niet in dank wordt afgenomen. Hij zal het daarom zwaar krijgen, want hij moet een meerderheid van twee derde halen in het Europees Parlement.”

Zijn uitspraken over Zuid-Europa, toen hij minister van Financiën was tijdens de coronacrisis, leiden ook nog steeds tot woede, aldus De Vries. “Hij zei dat de overheidsfinanciën van Zuid-Europese landen eens onderzocht moesten worden, wat in Zuid-Europa veel kwaad bloed heeft gezet.” De Vries ziet dat zijn naam in onder andere Spanje en Italië nog voor boosheid zorgt.

Toneelstuk

De boventoon van Hoekstra zal zijn dat hij het groene klimaatbeleid goed tot uitvoering wil brengen, het werk van Timmermans voort wil zetten en hij wil uitdragen dat hij een échte Europeaan is. “Hij heeft al wat vragen schriftelijk beantwoord waarin staat dat bij Hoekstra aan de keukentafel al werd gesproken over Europa. Het is ook een beetje theater.”

“Na het klimaatexamen gaan de leden van de commissie in conclaaf en het zal goed mogelijk zijn dat er vanavond al een uitslag naar buiten komt.” De Vries denkt dat Hoekstra het vanavond nét niet zal halen en dat hij een herexamen moet doen. Het wordt in ieder geval spannend of Hoekstra het ‘examen’ goed doorkomt.

Lees ook:

Politiek spel in Brussel rond Wopke Hoekstra: ‘Hoorzitting wordt zware klus’, denkt CDA-Europarlementariër


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer