main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 september 2023 — 10:04

Tochtstress op woningmarkt: onzuinige woning straks nóg minder waard

Goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen. Uit de nieuwe richtlijnen voor hypotheken die nu op het bureau van demissionair minister Kaag liggen, krijgen banken de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de aanschaf van een energiezuinig huis. Dat meldt het AD deze ochtend. Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom waarschuwt echter voor een tweedeling: “Het is voor huidige bezitters best vervelend als zij in een energie-onzuinige woning zitten en misschien niet het geld hebben om aan verduurzaming te doen.”

Wanneer je volgend jaar een huis wil kopen met een A- of B-label, kan je met hetzelfde inkomen 10.000 euro meer lenen. Bij een zogenoemde nul-op-de-meter-woning is dat zelfs 50.000 euro extra. Goed nieuws voor de energietransitie, maar slecht nieuws voor eigenaren van een slecht geïsoleerd huis. Blom vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Wat je ziet is dat dit dus een nadeel is voor iedereen die nu eigenaar is van een energie-onzuinige woning. Het effect kan zijn dat die prijzen relatief nog wat verder gedrukt worden.”

Meer van Goedemorgen Nederland zie je hier.

Experts vrezen met de doorvoering van deze plannen voor een tweedeling op de woningmarkt. Zuinige huizen worden nog duurder en tochtige woningen die al minder waard zijn, dalen verder in prijs. In de nieuwe hypotheekregels zit wel een lening van 20.000 euro om de tochtige woningen te verduurzamen, maar daarvan zeggen experts dat het niet voldoende is om dat verschil in te lopen.

Goed voor de energietransitie

Blom vindt het een goed plan dat je straks wellicht meer geld kan lenen voor een energiezuinige woning. “Je ziet dat het verschil al voor een groot deel ingeprijst is. Het is duidelijk dat een energiezuinige woning soms duurder is om te maken, en die is meer waard”, zegt ze. “Als je dan dat bedrag moet ophoesten, en je kunt dat niet doen, terwijl je weet: mijn energierekening is straks lager en kan ik meer betalen aan mijn rente en aflossing, dan zou het heel zonde zijn als mensen zich dat niet kunnen veroorloven. Want we moeten allemaal naar die energiezuinige markt toe.”

Kanttekening

Volgens de hoofdeconoom gaan deze nieuwe regels echt lonen “en wat dat betreft is het een goede prikkel”. Toch is er nog een kanttekening te maken bij de plannen voor de nieuwe richtlijnen. Blom zegt: “Die labels zijn niet overal even goed en dat maakt het soms nog lastig. Een A-label wil nog niet zeggen dat je een zuinige woning hebt.”

Lees ook:

Wordt Nieuw Sociaal Contract een CDA 3.0? ‘Helemaal niet uitgesloten’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer

VNO-NCW-voorvrouw Thijssen waarschuwt: we moeten niet minder, maar meer gaan werken

Voorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…

Lees meer

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer