main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Stand van Nederland - 19 september 2023 — 15:48

Kaag erkent: armoedepakket niet een ‘totaal succesverhaal’

De armoedemaatregelen die het demissionaire kabinet voor volgend jaar neemt, lezen niet als “een totaal succesverhaal”, erkent minister Sigrid Kaag (Financiën). Maar dit pakket was na de val van het kabinet aan het begin van de zomer het hoogst haalbare, zegt zij op Prinsjesdag in een vraaggesprek met het ANP.

Naast armoede is ook de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op de langere termijn iets waar “iedereen zich zorgen over maakt”, zegt Kaag. Daarom is er ook voor gekozen de koopkrachtmaatregelen voor de allerarmsten niet te betalen door de schuld te laten oplopen, maar door hogere inkomens en vermogens meer te belasten. Maar de mogelijkheden daartoe waren na de val van het kabinet beperkt. “Als demissionair kabinet kun je niet hele nieuwe discussies met elkaar gaan voeren over nog een verdere lastenverschuiving.”

Rutte IV

Kaag wil niet ingaan op de vraag of ze zonder kabinetsval meer geld had uitgetrokken voor de armste huishoudens, maar benadrukt wel dat het tegengaan van armoede een belangrijk doel was voor het vierde kabinet-Rutte. “Wat mij betreft, als het gaat om mensen die in armoede leven, is het werk nooit af totdat je dat echt helemaal hebt opgelost. En dat is natuurlijk een heel andere discussie.”

De bewindsvrouw weerspreekt kritiek van de Raad van State dat een goede analyse over de onderliggende oorzaken van armoede in de Nederlandse economie ontbreekt. Zij wijst ook naar een uitgebreider advies over het bestaansminimum dat het kabinet later deze maand verwacht. Pas een nieuw kabinet zal hier evenwel een inhoudelijke reactie op geven.

Krappe staatskas

Dat nieuwe kabinet begint overigens met een vrij krappe staatskas: de staatsschuld loopt dan wat terug, het begrotingstekort komt met 2,9 procent nog maar net onder de Europese norm uit. Desondanks is het volgens Kaag nodig dat ook een volgend kabinet geld steekt in bijvoorbeeld klimaat- en stikstofbeleid. “Sowieso zal er financiering mogelijk gemaakt moeten worden om ook daar de verandering door te maken, mee te maken.” De “driehoek” van subsidie, strengere regels en hogere heffingen is volgens haar onvermijdelijk om tot een schonere landbouwsector en groenere economie te komen.

Op haar laatste Prinsjesdag als minister van Financiën is Kaag, ook als lid van een demissionair kabinet, terughoudend. “Ik ga niet over deze miljoenennota demissionair lopen speculeren”, zegt de bewindsvrouw. Evenmin wil ze “politiek duiden”, of “terugblikken en te gaan doen alsof iets wenselijk was geweest”.

Lees ook:

Kabinet trekt flink bedrag uit tegen armoede, verklapt Rutte op laatste Prinsjesdag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer