main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2023 — 11:50

Voorzitter Eerste Kamer vindt Prinsjesdag ondanks demissionaire kabinet ‘onverminderd belangrijk’

Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn vindt het feit dat het kabinet demissionair is niets afdoen aan het belang van Prinsjesdag. “Voor de mensen in het land is het onverminderd belangrijk wat de plannen betekenen voor onder andere de portemonnee”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Prinsjesdag is een dag van tradities. Zo wordt ook traditiegetrouw ieder jaar de Miljoenennota uitgelekt. Bruijn ziet daar het probleem niet zo van in. “Dat kunnen mensen vervelend vinden, maar het is geen geheime informatie. We kijken pas morgen naar de daadwerkelijke begroting. Voor mij als Kamervoorzitter past het niet om nu al te reageren op inhoudelijke zaken. Morgen weten we pas wat echt in de begroting staat. Dan zullen de Kamerleden daarop reageren.”

Nieuwe locatie

Volgens Bruijn gaat Prinsjesdag inhoudelijk al 200 jaar op dezelfde manier. Alleen wijkt de locatie ook dit jaar af van de gebruikelijke Ridderzaal. “Het Binnenhof wordt nu gerenoveerd, waardoor we naar een andere locatie moesten. In coronatijd hebben we tijdelijk in een grote kerk gezeten in Den Haag, waar we ook niet konden blijven omdat er geen evacuatieplan was nadat we weer konden opschalen. Maar gelukkig hebben we dit prachtige, oorspronkelijk als stadspaleis gebouwde, pand gevonden aan de route van de traditionele optocht.”

Bruijn vindt de uitstraling passen van het gebouw passen bij de traditie. “Het zal waarschijnlijk een aantal jaar zijn dat we daar blijven. We nemen de tronen en de stoelen mee uit de Ridderzaal. We proberen het zoveel mogelijk in stijl van de traditie te houden.”

‘Feestelijke uitstraling maskeert zorgen bevolking’

Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is Prinsjesdag erg belangrijk. De plannen voor de komende tijd gaan de levens van mensen bepalen, zegt hij. Kernbegrippen als bestaanszekerheid en het voorkomen dat de armen niet armer worden staan hoog op de agenda.

Van Zutphen vindt dat voor veel mensen de feestelijke uitstraling van Prinsjesdag de zorgen van de bevolking maskeert. “Misschien dat mensen wel kijken naar de glamour en het mooie van de dag, maar op de achtergrond speelt voor heel veel mensen wat ze gaan merken van de plannen.”

Grote organisatie

Bruijn heeft de regie over Prinsjesdag en vertelt dat veel partijen zijn betrokken bij de organisatie. “We werken samen met de Eerste en Tweede Kamer, met de krijgsmacht, politie, ambulances, dienst Koninklijk Huis. Er zijn mensen die het hele jaar door werken aan Prinsjesdag en in de laatste weken en maanden wordt dat opgeschaald.”

Bruijn vindt de essentie van Prinsjesdag dat de regering aan het parlement de plannen voor het komende jaar vertelt. “In de democratie een belangrijk moment, omdat de volksvertegenwoordiging wil weten wat er komend jaar op hun bordje ligt.”

Lees ook:

Benzineprijzen wéér verhoogd: kan je straks nog wel naar je werk met de auto?

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer