main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2023 — 10:57

Kerkkoren verdwijnen uit Nederlandse cultuur: ‘Aanwas nieuwe leden is nul’

Kerkkoren vergrijzen in een rap tempo. Twintig jaar geleden zongen 120.000 mensen in kerkkoren, maar inmiddels zijn dat er nog 40.000. Hoelang ze het nog volhouden in ons land, dat is de vraag. De Twentse krant Tubantia schrijft er vanochtend over. 

Jozef Kolmschot (77) zit al tientallen jaren achter het orgel van het koor in Saasveld en vertelt hoe lastig het is om bijvoorbeeld het aloude Gregoriaans te zingen. Daarvoor zijn hoge tenoren nodig, maar die zijn er niet zo veel. “De aanwas van nieuwe leden is nul. De jongerenkoren zorgden ooit voor de laatste impuls, maar die zijn inmiddels ook ouder dan zestig”, zegt hij tegen Tubantia.

De kerkkoren bestaan voornamelijk uit 70- en 80’plussers, die tientallen jaren geleden al lid werden van het koor. Door de tekortkoming van mannelijke zangers koos het kerkkoor van Jozef er een aantal jaar geleden voor om samen met een ander kerkkoor uit Deurningen te gaan zingen. “We zingen met onze dames en heren nu in beide kerken. Zo houden we het hopelijk nog even vol.”

Kan het nog in stand worden gehouden?

“Het is de harde werkelijkheid”, vertelt coördinator Marc Schaap van de landelijke Gregoriusvereniging. “Waar we ook komen, zelfs in de wat grotere en rijkere parochies, overal is het beeld hetzelfde. Een steeds kleinere groep van overwegend oudere zangers houden het erfgoed stand”, vertelt hij Tubantia. Hij vraagt zich af of er uiteindelijk nog mensen zullen zijn die de koren in stand kunnen houden.

Wat precies de redenen zijn voor die krimp in leden is uiteenlopend. Als eerst zijn veel van de leden overleden. Daarnaast was een daling in het kerkbezoek en liepen koren leeg. Ook corona had een factor in dit hele verhaal. “Als een kerk sluit, stopt meestal ook het koor. Slechts een enkeling gaat ergens anders zingen.”

‘Doodzonde’

Jozef Kolmschot dirigeert ook in Ootmarsum, waar ook nog maar een aantal mannen over zijn. “Ze zijn met minder en hun stemmen worden ouder. Bepaalde dingen kun je niet meer zingen.” Dat betekent dat het Gregoriaans steeds lastiger wordt en “het zou doodzonde zijn als dat verdwijnt”.

Marc Schaap van de landelijke Gregoriusvereniging denkt dat het een kwestie van tijd is of de muziek nog maar op een aantal plekken te horen is in ons land. Datzelfde geldt voor de Nederlandse Korenbond, waar men zich ook zorgen maakt over de toekomst van de kerkkoren. “Er zullen altijd mensen blijven zingen en we zien ook hoopvolle nieuwe initiatieven, maar de werkelijkheid is dat elk jaar zo’n drieduizend zangers stoppen zonder dat er aan de onderkant iets bijkomt”, vertelt voorzitter Daphne Wassink.

Lees meer:

Jongeren bevragen Kamerleden tijdens Jongeren Prinsjesdag: ‘Armoede is het belangrijkste’

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer