main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2023 — 11:31

Criminelen storten zich massaal op amateurvoetbal: ‘Cashgeld kwam uit de kofferbak’

Verenigingen in het amateurvoetbal zijn in trek in de onderwereld. 1 op de 8 clubs wordt gesponsord door mensen uit het criminele circuit, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, waar het AD over schrijft. Verenigingen zijn kwetsbaar omdat ze het moeilijk hebben door teruglopende ledenaantallen en hoge kosten.

“Wat je ziet is dat verenigingen zonder criminele invloed al aan het rommelen zijn”, zegt hoofdonderzoeker Inge Claringbould tegen de krant. Zo zijn de reiskostenvergoeding en vrijwilligersvergoeding van de KNVB maximaal 180 euro per maand, maar vergoedingen worden cash uitbetaald en de reiskostenvergoedingen verdubbeld.

Bij verenigingen die uitkomen in de hogere amateurcompetities, worden spelers soms auto’s of een goede hypotheek beloofd, zegt Claringbould. Volgens de onderzoeker willen spelers zich niet bemoeien met waar het geld vandaan komt. “Maar ze vertelden wel dat ze cashgeld uit de kofferbak zagen komen.”

Andere clubs kunnen dan niet achterblijven, waarschuwt ze. En “als er sprake is van schimmige betalingen wordt het aantrekkelijk voor criminelen om wit te wassen”.

Lang niet alle clubs vallen voor criminele sponsoren. “Er was een club die net op de goede rit was en toen weer een verdacht aanbod kreeg. Dat hebben ze afgewezen.” Bovendien zijn verenigingen bij grote bedragen verplicht op zoek te gaan naar de herkomst van het geld, maar volgens Claringbould durven ze dat vaak niet.

‘Volgende stap is faillissement’

Verenigingen die wel in zee gaan met criminele partijen, zitten vaak in geldnood. Er begint vervolgens een “sluipend proces”. “Je gaat steeds een klein stapje verder. Op een gegeven moment vraagt een criminele sponsor om invloed.” Zij willen vaak dat de aandacht bijna volledig uitgaat naar het eerste elftal om grote sportieve successen te boeken, waardoor het gat tussen het eerste elftal en de jeugdopleiding groter wordt.

De bestuurders zijn aan handen en voeten gebonden. Weigeren ze te luisteren, dan worden de betalingen stopgezet. “De volgende stap is faillissement”, zegt Claringbould tegen het AD. “De KNVB en de gemeente zouden duidelijker moeten communiceren hoe ze je kunnen helpen, en niet straffen.”

‘Steeds meer verwevenheid’

“Je ziet steeds meer verwevenheid van de onderwereld in bestuurlijke gremia”, reageert bondssecretaris van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Bij sportclubs, maar je ziet ook dat criminelen meer grip proberen te krijgen op de politiek. Het is zaak dat je er heel snel en alert op kunt reageren als politie. Dat probeert de politie, maar dat vraagt veel capaciteit en grondig onderzoek.”

Ze waarschuwt voor de “glijdende schaal” bij criminele inmenging. “Het wordt steeds een trapje erger en op een gegeven moment denk je: hoe kom ik hier nog uit? Je moet in een vroegtijdig stadium ingrijpen.”

Lees ook: 

Bestuurder politiebonden aan politiek: stel bemiddellaar in voor Extinction Rebellion

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer