main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2023 — 11:37

#BookTok heeft invloed op leesgedrag jongeren: pakken vaker een boek

Bijna de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar leest wekelijks een boek, terwijl dat vijf jaar geleden 39 procent was. Waar we dachten dat het lastig was om jongeren aan het lezen te krijgen, blijkt dat het eigenlijk best goed gaat. Dat komt mede door #BookTok, een populaire hashtag op TikTok en Instagram.

Die hashtag heeft veel invloed op het leesgedrag van jongeren, zegt kennisplatform KVB-boekwerk tegen Trouw. Op de sociale mediaplatformen posten jongeren video’s over boeken waarin ze reviews geven en vertellen of je een boek wel of niet zou moeten lezen. Opvallend is dat van de lezende jongeren vijftien procent wel eens een boek heeft gelezen dat ze op TikTok zagen.

Engels

Een mooie bijkomstigheid is het feit dat jongeren ook meer in het Engels lezen. Een derde van de jongeren vanaf vijftien jaar pakt het liefst een Engelstalig boek. Dat komt deels door een hashtag als BookTok, omdat daar voornamelijk in het Engels wordt gesproken. Nog een verklaring voor het lezen in het Engels kan zijn dat jongeren het desbetreffende boek het liefst lezen in de oorspronkelijke taal.

Favoriete genres

Spanning en avontuur zijn de favoriete genres onder jongeren. 41 procent van die groep leest dit soort boeken. Ook young adult valt in de smaak met 32 procent. 29 procent van de jongeren leest fantasyboeken. Gedichten, horror en chicklit vallen het minst in de smaak. Voor 12 tot en met 15-jarigen blijven strips het meest geliefd.

Jongvolwassenen van 20 tot 25 jaar lezen het liefst boeken over psychologie en zelfhulp. Uit die groep kiest drie op de tien lezer weleens een boek over zo’n onderwerp. Ongeveer net zoveel lezers uit die leeftijdsgroep kiezen voor boeken over liefde en seksualiteit.

Lees meer:

Horen meertalige kinderboeken in de winkels te liggen?

 

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer