Dit traditionele museum wil niet van vorm en identiteit afstappen: ‘Is ons unique selling point’
Hoe trekken musea de nieuwe generatie naar hun museum toe? Waar talloze commerciële musea op innovatieve manieren bezoekers trekken, hebben veel traditionele musea moeite om het hoofd boven water te houden. Het Teylers Museum in Haarlem wil in ieder geval niet van hun vorm en identiteit afstappen, vertelt Linda Mol, Hoofd Publiekszaken van het museum, aan Stand van Nederland: Generatie Next op NPO2.
Mol geeft aan dat het zonder subsidie onmogelijk is om het Teylers Museum open te houden. De kosten voor het beheren van de collectie bedragen jaarlijks drie miljoen euro en de jaarlijkse subsidie is vier miljoen. Het roept de vraag op of klassieke musea de jongere doelgroep op een andere manier moeten verleiden. Maar door de coronacrisis zijn de reserves verdampt.
Sanne Borkus van The Upside Down Amsterdam vertelt dat hun museum door hun social media experience juist kijkt naar innovatieve manieren om deze jongere doelgroepen aan te spreken. “Het is bij ons niet kijken naar platte kunst, maar zelf ook onderdeel worden van het kunstwerk. We willen mensen uitdagen om hun creativiteit bij ons de vrije loop te laten.”
Traditionele manier kan ook werken
Het Teylers Museum laat daarentegen zien dat ze op hun traditionele manier ook de zaak draaiende weten te houden. Mol vertelt dat ze juist voorzichtiger zijn met het toepassen van allerlei innovatieve ideeën, omdat ze niet van hun traditionele vorm en identiteit af willen stappen. “Omdat we weten dat dit ook ons unique selling point is. We hebben een speciale zomercampagne waarin we ons richten op jongere bezoekers. Zo hebben we een heel activiteitenprogramma in juist die oude zalen, waar allerlei verhalen worden verteld en ook demonstraties zijn om meer over de achtergrond of over objecten te vertellen.”
Toch zit het museum niet stil op het gebied van innovatie. “We hebben met Diederik Jekel een podcast gelanceerd. Hij loopt door de zalen en vertelt over wat voor verhalen er allemaal zijn. Uit onderzoek weten we dat we daar daadwerkelijk het jonge publiek mee bereikt hebben.”
Entreeprijs
Uit een onderzoek van Stand van Nederland blijkt ook dat 60 procent van de Nederlanders tien tot twintig euro over heeft voor een museumbezoek. Waar traditionele musea hun prijzen gemiddeld gezien laag houden om voor een breed publiek toegankelijk te blijven, vrezen commerciële partijen er niet voor om meer geld te vragen voor een toegangskaartje. Zo blijft het een zoektocht voor de traditionele musea om nieuwe generaties aan zich te binden.
Volgens Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, is het niet mogelijk voor traditionele musea om zonder subsidie de deuren open te houden. “Het is echt heel moeilijk. Je kan ook niet eindeloos de toegangsprijs blijven verhogen, want je wil ook toegankelijk blijven.”
Kijk zaterdagavond om 22:00 naar het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO2, of kijk deze en eerdere afleveringen hier terug via NPO Start.
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
KLM-topvrouw Marjan Rintel bij Rick Nieman
- President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
- Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
- Schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Carola Schouten neemt donderdag officieel de ambtsketen over van Ahmed Aboutaleb. De ChristenUnie-coryfee wacht in 010 een warm onthaal. Hoe gaat de nieuwe burgemeester van…
Lees meerRotterdam ging deze week viraal met het plaatsen van vervangende plaatsnaamborden voor straten. Zo heet de Wijnhaven ineens de Lijnhaven en is de Coolsingel omgedoopt…
Lees meerDe tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon naar Nederland is rond 16.30 uur vertrokken vanaf de luchthaven van Beiroet. De militaire Airbus A330 komt naar verwachting rond…
Lees meerEen 27-jarige man is aangehouden in het Brabantse Roosendaal nadat hij daar vrijdagmiddag drie handhavers zou hebben mishandeld. Een van hen liep een bloedende bijtwond…
Lees meerGemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar…
Lees meerBBB-Kamerlid Henk Vermeer bevestigt vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO 2 dat premier Dick Schoof tijdens de bewogen begrotingsnacht waarschuwde dat het kabinet zou vallen…
Lees meerHet kabinet moet overwegen om Afghaanse bewakers die in levensgevaar zijn naar Nederland halen. Dat zegt BBB-buitenlandwoordvoerder Henk Vermeer vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO…
Lees meerBij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…
Lees meerWe zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…
Lees meerTegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…
Lees meerEen fruitvliegje kan ons veel meer brengen dan alleen irritatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van het DNA van een fruitvlieg overeenkomt met…
Lees meerMaandag is het een jaar geleden dat Israël werd opgeschrikt door een verwoestende aanval van Hamas. Morgen vertrekt een tweede vlucht naar Libanon om Nederlanders…
Lees meerJustitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…
Lees meerDe ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…
Lees meerDe buurtbus voor ouderen die verdwijnt, een akkefietje over kliko’s in de gemeenteraad of een heldhaftige tiener die een onderscheiding krijgt van de brandweer. Lokale…
Lees meer