main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Op1 en ANP
Op1 - 1 september 2023 — 00:10

‘Verbussen’ de oplossing voor het overdag werken aan het spoor?

Menig treinreiziger zal wat gaan merken van de plannen die ProRail vandaag bekend maakte. De spoorwegbeheerder zal namelijk niet meer alleen in het weekend, ’s nachts, of in vakanties aan het spoor werken. Ook overdag wil ProRail onderhoud verrichten. De werkzaamheden zullen tot 2030 duren en in de tussentijd is de oplossing volgens CEO John Voppen ‘verbussen’. 

Het feit dat ProRail ook overdag aan de slag moet heeft volgens Voppen te maken met een tekort aan elektromonteurs en “zijn we genoodzaakt om het af en toe buiten de vakanties te doen”. Hij vertelt dat er 40 procent meer werk is aan het spoor, waardoor overlast niet te mijden is. Volgend jaar juni gaat het spoor bij Leeuwarden op de schop. De treinreiziger zal daar met bussen van A naar B moeten gaan.

Verbussen

Het reizen met de bus is volgens Voppen een van de oplossingen tijdens de werkzaamheden. Hij stelt dat er altijd wordt gekozen voor plekken waar de spoorwegbeheerder goed kan ‘verbussen’. Volgend jaar begint dat in Leeuwarden, maar over een aantal jaar zal dat ook op andere plekken gebeuren.

Vertraging en reizen met de bus, dat klinkt niet als een fijne oplossing. Toch gaat het volgens Voppen niet per se over vertraging en kunnen mensen ver van te voren worden voorbereid om de bus te gebruiken in plaats van de trein.

Te weinig monteurs

Het reizen met de bus is volgens hem niet het grootste probleem. Dat is namelijk dat er niet genoeg monteurs in Nederland zijn. Het gaat voornamelijk om elektromonteurs, die in andere functies wel overdag aan de slag kunnen. Ondanks dat de functies ’s nachts goed betalen, willen monteurs dat op een bepaald moment niet meer, stelt Voppen. Bijvoorbeeld wanneer ze een gezin stichten.

Politiek commentator Wouter de Winther vraagt zich af of het niet te maken heeft met onderbetaling en personeelstekort. Hij stelt dat wanneer de arbeidsvoorwaarden worden aangepast, het probleem misschien zo is opgelost. Voppen reageert: “We zien dat mbo’ers die in de nacht moeten werken, hetzelfde kunnen verdienen als ze gaan werken bij de energiebedrijven, dat is heel moeilijk om tegenop te gaan.”

Voppen denkt niet dat overdag werken aan het spoor de toekomst zal zijn. “We werken de komende jaren 40 procent extra en dat gaat ook weer afnemen.” Waarvan hij wel denkt dat het een oplossing kan zijn, is het opleiden van meer jongeren. “We zijn nu begonnen met een pilot voor een mbo-opleiding voor jongeren, echt gericht als treinmonteur.”

‘Toekomstproof’

De verwachting is volgens Voppen dat er tot 2030 veel werkzaamheden zullen zijn aan het spoor. Allemaal om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk nog meer reizigers gebruik kunnen maken van de trein en dat alles ‘toekomstproof’ ingericht is. “We zullen moeten investeren in het spoor en we zullen die overlast moeten doen”, vertelt hij.

Vanuit Friesland is er al veel kritiek, bijvoorbeeld dat het écht niet mogelijk is om met de bus te reizen. Daarop reageert hij: “Op het moment dat wij straks aan het werk gaan in Leeuwarden zullen we zeker een bus inzetten aangevuld met een trein.”

Lees meer:

Via anoniem reageren wil Rotterdam woningzoekenden helpen

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer