VluchtelingenWerk: Gevaar buitenslapers Ter Apel nog niet geweken
Asielzoekers hebben deze zomer niet in het gras bij de ingang van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hoeven slapen. Maar het gevaar is nog niet geweken, zegt VluchtelingenWerk. “Het is nog steeds spannend. We staan klaar om elk moment in actie te komen en houden er rekening mee dat dit gaat gebeuren”, laat een woordvoerder weten.
Volgens de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie heeft Nederland sinds het begin van dit jaar ongeveer 29.000 aanvragen van asielzoekers en nareizigers geregistreerd. Dat is een fractie minder dan het aantal aanvragen vorig jaar. Toen stond de teller eind augustus op bijna 30.000. Over heel 2022 ontving de overheid uiteindelijk ruim 48.000 asielzoekers en nareizigers. Een gevreesde toename tot 70.000 mensen voor heel 2023 blijft vooralsnog uit.
‘Aantal asielverzoeken lager dan voorspeld’
“Dat er geen mensen buiten hebben geslapen lijkt vooral te komen doordat het aantal asielverzoeken extreem lager is uitgepakt dan voorspeld”, aldus VluchtelingenWerk. Over het opvangbeleid zelf blijft de organisatie kritisch. “We blijven aanmodderen met tijdelijke opvanglocaties, waarbij het steeds maandkoersen, weekkoersen en soms zelfs dagkoersen zijn. Het asielsysteem bungelt eigenlijk permanent aan een zijden draadje.”
Dat er op dit moment voldoende opvangplekken lijken te zijn, zegt niets over het leven op zo’n locatie. “Voor vluchtelingen en asielzoekers bestaat de opvangcrisis nog steeds. Ze zijn naar grote hallen en tenten zonder privacy gebracht met leefomstandigheden die niet voldoen aan de minimale wettelijke eisen. Daar zit een groot deel nog steeds. Voor vluchtelingen duurt de crisis voort, maar voor de samenleving is het nu rustiger”, stelt de vluchtelingenorganisatie.
Spreidingswet
Vanwege het krappe aantal opvangplekken wilde de overheid een spreidingswet invoeren. Die zou het Rijk de mogelijkheid bieden om gemeenten desnoods te dwingen asielzoekers op te vangen. De Tweede Kamer beslist volgende week of die wet na de val van het kabinet controversieel wordt verklaard. Als dat gebeurt, ligt de behandeling van de wet in elk geval stil tot een volgend kabinet. Die coalitie kan besluiten het wetsvoorstel in te trekken.
VluchtelingenWerk hoopt dat de spreidingswet wel wordt aangenomen. Dan komen er vaste opvanglocaties en weten gemeenten en hun inwoners waar ze aan toe zijn. Anders “vrezen we dat het vroeg of laat weer chaos wordt als we opnieuw worden verrast met een iets hogere instroom. De vraag is niet of dat moment gaat komen, maar wanneer.”
Lees ook:
COA: Ter Apel aan toppen van bezetting, maar nog geen buitenslapers
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
KLM-topvrouw Marjan Rintel bij Rick Nieman
- President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
- Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
- Schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Carola Schouten neemt donderdag officieel de ambtsketen over van Ahmed Aboutaleb. De ChristenUnie-coryfee wacht in 010 een warm onthaal. Hoe gaat de nieuwe burgemeester van…
Lees meerRotterdam ging deze week viraal met het plaatsen van vervangende plaatsnaamborden voor straten. Zo heet de Wijnhaven ineens de Lijnhaven en is de Coolsingel omgedoopt…
Lees meerDe tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon naar Nederland is rond 16.30 uur vertrokken vanaf de luchthaven van Beiroet. De militaire Airbus A330 komt naar verwachting rond…
Lees meerEen 27-jarige man is aangehouden in het Brabantse Roosendaal nadat hij daar vrijdagmiddag drie handhavers zou hebben mishandeld. Een van hen liep een bloedende bijtwond…
Lees meerGemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar…
Lees meerBBB-Kamerlid Henk Vermeer bevestigt vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO 2 dat premier Dick Schoof tijdens de bewogen begrotingsnacht waarschuwde dat het kabinet zou vallen…
Lees meerHet kabinet moet overwegen om Afghaanse bewakers die in levensgevaar zijn naar Nederland halen. Dat zegt BBB-buitenlandwoordvoerder Henk Vermeer vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO…
Lees meerBij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…
Lees meerWe zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…
Lees meerTegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…
Lees meerEen fruitvliegje kan ons veel meer brengen dan alleen irritatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van het DNA van een fruitvlieg overeenkomt met…
Lees meerMaandag is het een jaar geleden dat Israël werd opgeschrikt door een verwoestende aanval van Hamas. Morgen vertrekt een tweede vlucht naar Libanon om Nederlanders…
Lees meerJustitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…
Lees meerDe ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…
Lees meerDe buurtbus voor ouderen die verdwijnt, een akkefietje over kliko’s in de gemeenteraad of een heldhaftige tiener die een onderscheiding krijgt van de brandweer. Lokale…
Lees meer