main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Goedemorgen Nederland - 26 juli 2023 — 10:50

Zorgkosten thuiswonende senioren gaan enorm groeien

Vooral de kosten aan intensieve zorg voor thuiswonende senioren zijn vorig jaar flink toegenomen. Dat zegt ABN AMRO in een eigen analyse. Die groei is “nog maar een aanzetje” naar de grotere stijging, in de komende jaren, van uitgaven voor dit soort hulp. Deze is vergelijkbaar met zorg die anderen in verpleeghuizen krijgen.

De zorguitgaven waren vorig jaar in totaal redelijk stabiel, maar gaven volgens de bank een vertekend beeld. Bestrijding van corona vergde namelijk zo’n 4,3 miljard euro minder dan in 2021.

“Deze 4,3 miljard euro is vervolgens voor de helft uitgegeven aan intensieve zorg voor ouderen”, constateert ABN AMRO. Het gaat dan om mensen thuis en in instellingen samen. De andere helft ging naar extra huisartsenzorg, meer en duurdere geneesmiddelen, meer zorg voor gehandicapten en extra ziekenhuiszorg.

Intensieve ouderenzorg

In de zorginstellingen bevinden zich nog steeds ongeveer 130.000 ouderen, dus daarin zit hem de kostenstijging niet, al hadden ze ook daar met zaken als inflatie te maken. “Dit betekent dat de extra kosten voor intensieve ouderenzorg met name naar de zorg thuis is gegaan.”

In 2022 kwamen er 3400 “intensief verzorgden” thuis bij, hetgeen het totale aantal tot 20.600 lotgenoten bracht. In het eerste kwartaal van 2023 kwamen er 1400 senioren bij die thuis intensieve zorg krijgen. Deze trend naar meer intensieve zorg thuis zet naar verwachting “stevig” door. Vooral na 2026 zal het omhoog gaan. Daar komt bij dat woonhuizen meestal niet erg geschikt zijn om dat soort hulp goed te verlenen.

290.000 extra woningen

Demissionair woonminister Hugo de Jonge streeft naar 290.000 extra woningen voor senioren in 2030, waarvan er minstens 40.000 geschikt zijn voor intensieve zorg thuis. “Of dit gaat lukken, is maar zeer de vraag. Nieuwbouw verloopt mede door de stikstofproblematiek traag, terwijl het bovendien denkbaar is dat beleggers en projectontwikkelaars binnen de beperkte ruimte die er wel is liever goedbetaalde eengezinswoningen realiseren”, aldus ABN AMRO.

“De minister heeft een goede richting ingezet , maar de realisatie duurt echter nog een behoorlijke tijd. Voordat de resultaten van het ingezette beleid zichtbaar zijn, zullen er dus tijdelijke maatregelen ingezet moeten worden”, reageert ouderenbelangenorganisatie ANBO. “Een van die maatregelen moet de tijdelijke verruiming van het aantal intramurale plekken zijn, tot de geplande woningen voor ouderen gerealiseerd zijn.”

Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ ziet ook een “explosieve groei” in het aantal intensieve verpleegplaatsen thuis, maar ook dat intussen de wijkverpleging krimpt. De club klaagt over een “jarenlange doorgeslagen focus op doelmatigheid en het uitblijven van investeringen”. Dit onderzoek laat volgens ActiZ “wederom zien dat de zorg voor ouderen een van de hoogste prioriteiten” moet zijn.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Zorg- en welzijnwerknemers over het algemeen tevreden met hun werk

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer

VNO-NCW-voorvrouw Thijssen waarschuwt: we moeten niet minder, maar meer gaan werken

Voorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…

Lees meer

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer