main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2023 — 15:31

Medaille van aardappelzetmeel voor halve marathon Zwolle valt niet in de smaak

Er is ophef over de opbrengst van de halve marathon van Zwolle die dit weekend plaatsvindt. De medaille die kan worden verdiend is namelijk gemaakt van aardappelzetmeel en niet van metaal. De organisatie wil duurzaam zijn en komt dit jaar dus met een biologisch afbreekbaar exemplaar. Daar is niet iedereen het mee eens.

De biologische medaille is duurder dan de metalen medaille. Aan de Stentor legt de organisatie uit waarom de medaille er zo uitziet en waarom dat de aankomende jaren ook zo gaat blijven. “Alle kleine beetjes helpen om uiteindelijk in de toekomst een energieneutraal evenement te hebben. De medailles van aardappelzetmeel blijven we de komende jaren houden. Ik denk dat veel lopen volgen”, vertelt voorzitter van de Zwolse halve marathon Johan Nieuwland aan de Stentor.

Hij vervolgt: “De temperatuur stijgt, de waterspiegel ook. Met een andere medaille geven we gewoon een signaal af: we moeten anders met de wereld omgaan. En dan is hergebruik beter voor het milieu dan het gebruik van een nieuwe grondstof.”

Kritiek op medaille

Honderden mensen uitten kritiek op de met aardappelzetmeel gemaakte medaille. Zo zegt iemand op Twitter dat je hard werkt voor de marathon en als beloning een aardappel ontvangt. Ook de Stentor schrijft over de reacties: ‘Jezelf 12 weken in het zweet werken voor een aardappelschijfje’ en ‘Als ik dit had geweten, had ik mij niet ingeschreven’.

Lastig omgaan met verandering

Volgens Nieuwland zijn de mensen onwetend. “Er zijn mensen die ons verwijten dat we wel kiezen voor een duurzame medaille, maar vervolgens bij waterpunten duizenden plastic bekertjes op de grond laten gooien. We gebruiken echter al enkele jaren papieren bekers en ruimen deze altijd op. Sommige mensen kunnen lastig omgaan met verandering. Als je met een andere medaille een bijdrage levert aan dat het milieu minder slecht wordt, waarom zou je dit dan niet doen?”, vertelt hij.

Lees meer:

Lekker weer heeft invloed op de grootte van onze friet: ‘Groei stagneert als het zo droog blijft’

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer