main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 6 juni 2023 — 00:43

VNO-NCW Noord over herstelfonds Groningen: ‘Belangrijk dat we met elkaar dezelfde stip zien’

Nu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uittrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW Noord Sieger Dijkstra vindt dat het belangrijk is om een stip op de horizon te zetten. “Het gaat om heel veel geld, maar wat er nu moet gebeuren is gehoor geven aan de parlementaire enquêtecommissie. Betrek de Groningers, de mensen en de bedrijven”, vertelt hij in WNL-radioprogramma Haagse Lobby.

Hij vertelt: “Het is belangrijk dat we met elkaar dezelfde stip zien. Daar is de tijd te kort voor geweest, dus het gaat nu over wat er voor Groningen apart is gezet. Gezamenlijk moeten we de plannen invullen en de schouders eronder zetten.”

Specialiteit

Volgens Mirjam Wulfse – VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen – is de stip er wel, maar wordt die ondergesneeuwd door de bezorgdheid van de inwoners. “Zij willen hun schade, herstel en versterking in orde hebben.” Ze vertelt dat Groningen voorheen van het gas en graan was. “Als je dat naar nu vertaalt is gas energie geworden en graan is onze landbouw en gezondheid. Dat is onze specialiteit die in het debat wellicht wat ondersneeuwt, maar die is er wel degelijk.”

Ze stelt dat er om toeristen aan te trekken genoeg te zien is in Groningen. Daarnaast vertelt ze dat er 6000 potentiële banen zijn en dat er een programma is voor de vrijetijdseconomie. Ook vindt ze het belangrijk om grote bedrijven aan te trekken die zich kunnen vestigen in Groningen. “Ik heb zelf het besluit genomen om de Eemshaven anderhalf keer te vergroten met de Oostpolder. Dat is een gigantisch terrein waar er in de rest van de Nederland geen ruimte voor is.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Leefbaarheid

In de stukken over de invulling van Groningen wordt niet veel beschreven over het aanjagen om mensen naar Groningen te trekken, toch is dat volgens De Groot wel aan de orde. “We willen de grote bedrijvigheid hebben. Het is niet voor niets dat we voor de Lelylijn pleiten.” Daarnaast heeft De Groot heeft een woondeal gesloten met minister De Jonge om 30.000 extra woningen te kunnen plaatsen. “Een groot gedeelte van de leefbaarheid volgt dan vanzelf, als we onze kwaliteit overeind houden.”

Zitten de Groningers wel de wachten op een uitbreiding van de populatie? “Als je ziet hoe weinig mensen er eigenlijk wonen in het noorden, iets meer dan 500.000, als daar 10% bijkomt dan is dat prima”, vertelt ze.

Jongeren trekken weg

Groningen is de provincie waaruit het grootste deel van de jongeren weg trekt. De Groot vertelt dat er vanuit het College volop wordt ingezet om bedrijven zich te laten vestigen in Groningen. “Misschien sneeuwt het wat onder in het debat, maar dat is de koers. Dat is voor de lange termijn het enige om te zorgen dat je wel op die lijstjes bovenaan komt.”

Lelylijn

Nog een belangrijk punt is de verbinding tussen Amsterdam en Groningen. Momenteel duurt dat twee uur en een kwartier. Volgens Sieger Dijkstra kan dat sneller. “Je zou vanuit Groningen in een uur naar Amsterdam kunnen als er een Lelylijn ligt.” Het is nog steeds niet helemaal zeker dat die Lelylijn er komt, maar er zijn volgens Dijkstra wel goede stappen gezet. “De vinkjes die tot nu toe nodig waren, die zijn allemaal gezet.”

Lees meer:

Groningen Airport komt met eerste ‘ground power unit’ op waterstof: ‘Schiphol heeft ook belangstelling’

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer