main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 5 juni 2023 — 23:47

Bestuursvoorzitter ProRail over storing op het spoor: ‘Meestal vinden we het snel, gisteren lukte dat niet’

Een grote storing veroorzaakte zondag veel chaos op het spoor. 1500 reizigers sliepen noodgedwongen op het station, andere gestrande reizigers overnachtten in een hotel of het boekten een taxi. De storing duurde urenlang en werd maandagmorgen pas opgelost. Nog altijd is onbekend hoe de storting is ontstaan. “Één van de gouden regels is dat we iedereen thuisbrengen. Het is heel lang geleden dat ons dat niet gelukt is”, vertelt John Voppen  – bestuursvoorzitter van ProRail – in Op1. 

“Bij onze twaalf verkeersleidingposten zijn de ICT-systemen uitgevallen. Er was iets heel bijzonders aan de hand. Om acht uur dachten we het te hebben opgelost, dan draaide het even en dan stopte het weer”, vertelt de bestuursvoorzitter. “De computersystemen op de verkeersleidingposten zijn geavanceerde systemen. Daar draaien we de software op die de seinen en wissels bedienen.” Omdat er in Nederland dermate veel treinen zijn, wordt dat via zulke systemen geregeld. “Als die computersystemen uitvallen hebben we het meestal vrij snel gevonden, maar gisteren lukte dat niet.”

Voppen sluit niet uit dat er zo nu en dan een storing kan zijn, maar dat het niet lukt om het snel op te lossen en mensen thuis te brengen, dat vindt hij bijzonder.

Ontzettend veel mensen

Zo’n 1500 reizigers brachten de nacht door op Amsterdam Centraal, vertelt president-directeur van NS Wouter Koolmees. Omdat er twee concerten plaatsvonden in Amsterdam waren er ontzettend veel mensen die met het openbaar vervoer moesten reizen. “Het is bijna onmogelijk om mensen thuis te kunnen brengen”, vertelt Koolmees.

Sommige mensen kozen ervoor om een taxi te nemen naar huis. Volgens Koolmees wil de NS die kosten graag vergoeden. Toch waren er genoeg mensen voor wie dat niet haalbaar was. “De prijzen van de taxi’s gingen ook omhoog, waardoor mensen besloten om in de hal van het station te blijven. Daar zijn dekentjes, eten en drinken uitgedeeld, maar het is niet gelukt om iedereen weg te krijgen”, vertelt de president-directeur. Hij stelt dat er van alles is geprobeerd om mensen uit de situatie te helpen, maar dat het helaas niet haalbaar was.

‘Er stonden mensen huilend op het perron’

“Ook onze medewerkers voelden zich ontzettend machteloos. Er stonden mensen huilend op het perron. Onze medewerkers hebben geprobeerd dat op te lossen, maar konden niet veel”, vertelt Koolmees.

Tekst gaat verder onder tweet

Volgens bestuursvoorzitter John Voppen van ProRail zorgt een storing als deze ervoor dat het vertrouwen in de NS wordt geschaad. “Zo’n storing als dit, dat wil je gewoon niet. Je wil mensen ’s avonds naar huis brengen. Het is onze verantwoordelijkheid en dat is gisteren niet gelukt.”

Systeem ‘de uitwijk’

“We hebben een systeem genaamd ‘de uitwijk’, waarbij we op een andere plek, in dit geval Utrecht, niet alleen andere computersystemen hebben staan, maar eigenlijk alle mensen die het werk in Amsterdam doen echt naar Utrecht toebrengen en daar hun werk laten doen.” Dat wordt eigenlijk alleen gedaan als er echt iets aan de hand is met een verkeersleidingpost. Zoiets kost ongeveer vier uur. “We dachten het om acht uur te hebben opgelost. Toen bleek dat om negen uur niet zo te zijn. Als je dan vier uur pakt, dan weet je dat het al één uur ’s nachts is. Toen we er vannacht om twee uur achter kwamen dat het niet meer ging lukken, zijn we naar Utrecht toegegaan.”

Fout wordt onderzocht

Hoe de storing precies is ontstaan, dat is een lastige zaak. “We hebben een hardwaredefect gevonden, maar we weten niet of dat de oorzaak is”, vertelt Voppen. De komende dagen wordt het volgens hem opgelost en wordt er onderzocht wat de fout is.

Toch is het belangrijk volgens Koolmees om lessen te trekken uit deze situatie. “Bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van taxi’s, alternatief busvervoer, of hoe mensen worden opgevangen.” Zelf had hij graag eerder het signaal willen geven. “Achteraf hadden we misschien eerder moeten zeggen dat het niet ging lukken, waardoor minder mensen waren gestrand op het station.”

“We gaan het probleem in Amsterdam oplossen en daarna gaan we echt kijken wat er gebeurd is. Dan vertellen we wat er is gebeurd en ik denk dat dat de beste manier is om vertrouwen terug te winnen”, sluit Voppen af.

Lees meer:

Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

 

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer