main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2023 — 08:59

Jan Slagter (Omroep Max) over einde van de acceptgiro: ‘Banken, verstrek alternatief gratis’

De acceptgiro is vanaf vandaag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Volgens directeur van Omroep Max Jan Slagter is dit afscheid te vroeg gekomen. “Er komt een moment dat 100 procent van Nederland digitaal is aangesloten. Nu is dat nog niet zo”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Dus laat de banken, met al die winsten die ze maken, deze mensen tegemoetkomen.” Hij pleit ervoor dat de overschrijvingskaart, het alternatief voor de acceptgiro, gratis wordt verstrekt.

Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro’s te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn. 3 miljoen betalingen gaan er per jaar via de acceptgiro, tegenover 2 miljard via digital bankieren. Er is straks een alternatief: de overschrijvingskaart. “Die kun je bij je bank bestellen. Maar dan moet je het allemaal zelf invullen, en de acceptgiro was altijd op voorhand voorgedrukt”, zegt Slagter daarover. Bovendien brengt het bestellen van zo’n overschrijvingskaart ook kosten met zich mee. De overschrijvingskaart kost gemiddeld plus de envelop, variërend van 50 cent tot 1 euro per stuk.

“Sommige banken, zoals de Rabobank en de ABN AMRO, zeggen: mensen die geboren zijn voor 1 januari 1945 krijgen ze gratis. ING doet dat nog niet”, zegt Slagter. “Ik zou willen vragen aan de banken — we hebben ze allemaal gelezen, de jaarcijfers, dat varieert de winsten van 1,6 tot 2,8 miljard — waarom kun je die overschrijfkaarten niet gratis geven aan mensen die geboren zijn voor 1 januari 1950?”

Buitensluiting

Slagter waarschuwde onlangs in een column voor de buitensluiting van ouderen doordat ze niet digitaal vaardig zijn en gebruikte daarin onder meer de term “digidwang”. “Je hoort toch dat mensen zeggen dat ze zelf hun eigen betalingen niet meer kunnen doen, en daar zijn ze kwaad over”, zegt hij. “De samenleving is op dit moment zo ingericht dat je alles digitaal moet doen. En de acceptgiro was toch nog voor heel veel ouderen de mogelijkheid om zelfstandig hun betalingen te doen.”

Slagter gaat verder: “Het is niet leuk dat je straks misschien aan iemand anders moet vragen: Wil jij mijn betalingen doen?” Ouders voelen zich hierdoor bijvoorbeeld afhankelijk van hun kinderen, stelt hij. “Ik vind het echt heel jammer dat dit wordt afgeschaft.”

2,6 miljoen Nederlanders hebben moeite met digitaal bankieren

Uit recent onderzoek van de Nederlandsche bank blijkt dat 2,6 miljoen mensen in Nederland problemen hebben met digitaal bankieren. Dat is dus één op de zes. “Dat is echt heel veel. Daar sta je niet bij stil”, zegt Slagter. “400.000 mensen zijn echt afhankelijk van iemand anders om hun betalingen te doen. En banken sluiten het ene kantoor na het andere kantoor.”

Volgens Slagter willen ouderen bovendien graag een vast contactpersoon bij de bank hebben, en eventueel telefonisch geld over kunnen maken. “Maar dan gewoon echt ook een levend persoon aan de lijn”, zegt Slagter. “Dat zou helpen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat de ouderen zich echt zorgen maken.”

De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd, eerst als ponskaart voor computers en midden jaren tachtig als een blauwe kaart die door klanten kon worden ingevuld en daarna door de computer kon worden gelezen. In 2002 werd het gele model voor euro’s geaccepteerd en dat werd in 2014 aangepast voor het gebruiken van IBAN-rekeningnummers. Op het hoogtepunt in het midden van de jaren negentig werden er wel 300 miljoen acceptgiro’s per jaar verwerkt.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Vakbonden willen 15 procent meer loon voor werknemers ouderenzorg

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer