Jan Slagter (Omroep Max) over einde van de acceptgiro: ‘Banken, verstrek alternatief gratis’
De acceptgiro is vanaf vandaag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Volgens directeur van Omroep Max Jan Slagter is dit afscheid te vroeg gekomen. “Er komt een moment dat 100 procent van Nederland digitaal is aangesloten. Nu is dat nog niet zo”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Dus laat de banken, met al die winsten die ze maken, deze mensen tegemoetkomen.” Hij pleit ervoor dat de overschrijvingskaart, het alternatief voor de acceptgiro, gratis wordt verstrekt.
Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro’s te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn. 3 miljoen betalingen gaan er per jaar via de acceptgiro, tegenover 2 miljard via digital bankieren. Er is straks een alternatief: de overschrijvingskaart. “Die kun je bij je bank bestellen. Maar dan moet je het allemaal zelf invullen, en de acceptgiro was altijd op voorhand voorgedrukt”, zegt Slagter daarover. Bovendien brengt het bestellen van zo’n overschrijvingskaart ook kosten met zich mee. De overschrijvingskaart kost gemiddeld plus de envelop, variërend van 50 cent tot 1 euro per stuk.
“Sommige banken, zoals de Rabobank en de ABN AMRO, zeggen: mensen die geboren zijn voor 1 januari 1945 krijgen ze gratis. ING doet dat nog niet”, zegt Slagter. “Ik zou willen vragen aan de banken — we hebben ze allemaal gelezen, de jaarcijfers, dat varieert de winsten van 1,6 tot 2,8 miljard — waarom kun je die overschrijfkaarten niet gratis geven aan mensen die geboren zijn voor 1 januari 1950?”
Buitensluiting
Slagter waarschuwde onlangs in een column voor de buitensluiting van ouderen doordat ze niet digitaal vaardig zijn en gebruikte daarin onder meer de term “digidwang”. “Je hoort toch dat mensen zeggen dat ze zelf hun eigen betalingen niet meer kunnen doen, en daar zijn ze kwaad over”, zegt hij. “De samenleving is op dit moment zo ingericht dat je alles digitaal moet doen. En de acceptgiro was toch nog voor heel veel ouderen de mogelijkheid om zelfstandig hun betalingen te doen.”
Slagter gaat verder: “Het is niet leuk dat je straks misschien aan iemand anders moet vragen: Wil jij mijn betalingen doen?” Ouders voelen zich hierdoor bijvoorbeeld afhankelijk van hun kinderen, stelt hij. “Ik vind het echt heel jammer dat dit wordt afgeschaft.”
2,6 miljoen Nederlanders hebben moeite met digitaal bankieren
Uit recent onderzoek van de Nederlandsche bank blijkt dat 2,6 miljoen mensen in Nederland problemen hebben met digitaal bankieren. Dat is dus één op de zes. “Dat is echt heel veel. Daar sta je niet bij stil”, zegt Slagter. “400.000 mensen zijn echt afhankelijk van iemand anders om hun betalingen te doen. En banken sluiten het ene kantoor na het andere kantoor.”
Volgens Slagter willen ouderen bovendien graag een vast contactpersoon bij de bank hebben, en eventueel telefonisch geld over kunnen maken. “Maar dan gewoon echt ook een levend persoon aan de lijn”, zegt Slagter. “Dat zou helpen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat de ouderen zich echt zorgen maken.”
De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd, eerst als ponskaart voor computers en midden jaren tachtig als een blauwe kaart die door klanten kon worden ingevuld en daarna door de computer kon worden gelezen. In 2002 werd het gele model voor euro’s geaccepteerd en dat werd in 2014 aangepast voor het gebruiken van IBAN-rekeningnummers. Op het hoogtepunt in het midden van de jaren negentig werden er wel 300 miljoen acceptgiro’s per jaar verwerkt.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Vakbonden willen 15 procent meer loon voor werknemers ouderenzorg
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is vintage nog een koopje?
Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?
Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.
Diefstal in de thuiszorg
Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor?
De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.
Asielminister Marjolein Faber “slaat een pleefiguur in Europa”, nadat ze pleitte voor een opt-out op asielbeleid. Dat zegt partijleider van het CDA Henri Bontenbal in…
Lees meerNaroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…
Lees meerAuteur Pieter Koolwijk heeft in het kinderboekenweekgeschenk, het boek Schatpakkers, zelfverzonnen scheldwoorden geschreven. Dat vertelde de schrijver in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Koolwijk zegt…
Lees meerOp veel plaatsen in Nederland was donderdagavond het noorderlicht te zien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in…
Lees meerHoofdagent van het Amsterdamse Bureau Burgwallen Lieke Hester schrijft in haar tweede boek Het wordt ook steeds gekker opnieuw over haar ervaringen bij de politie. Naast…
Lees meerPVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…
Lees meerAls Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…
Lees meerDeze zaterdag komt WNL In de Kantine met een speciale radio-uitzending. Live vanaf de 53e editie van de Military in Boekelo, een van de grootste…
Lees meerPolitiek fotograaf Bart Maat draait al aardig wat jaren mee in Den Haag. Zo won hij een Zilveren Camera voor zijn beroemde ‘functie elders’-foto. Nu…
Lees meerSteeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…
Lees meerEén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel…
Lees meerMogelijk zijn ook foto’s of afbeeldingen, die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, buitgemaakt bij de recente hack. “Voor collega’s in heimelijke functies is…
Lees meerNa 22 grandslamtitels, houdt de voormalig nummer één van de wereld en absolute gravelkoning Rafael Nadal het na dit tennisseizoen voor gezien. De 38-jarige Spanjaard…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk wil maximaal 40.000 migranten per jaar toelaten, maar haalt tegelijkertijd hard uit naar de strenge migratieplannen van de PVV. Die zijn “zeer…
Lees meerDe SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als…
Lees meer