Jan Slagter (Omroep Max) over einde van de acceptgiro: ‘Banken, verstrek alternatief gratis’
De acceptgiro is vanaf vandaag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Volgens directeur van Omroep Max Jan Slagter is dit afscheid te vroeg gekomen. “Er komt een moment dat 100 procent van Nederland digitaal is aangesloten. Nu is dat nog niet zo”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Dus laat de banken, met al die winsten die ze maken, deze mensen tegemoetkomen.” Hij pleit ervoor dat de overschrijvingskaart, het alternatief voor de acceptgiro, gratis wordt verstrekt.
Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro’s te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn. 3 miljoen betalingen gaan er per jaar via de acceptgiro, tegenover 2 miljard via digital bankieren. Er is straks een alternatief: de overschrijvingskaart. “Die kun je bij je bank bestellen. Maar dan moet je het allemaal zelf invullen, en de acceptgiro was altijd op voorhand voorgedrukt”, zegt Slagter daarover. Bovendien brengt het bestellen van zo’n overschrijvingskaart ook kosten met zich mee. De overschrijvingskaart kost gemiddeld plus de envelop, variërend van 50 cent tot 1 euro per stuk.
“Sommige banken, zoals de Rabobank en de ABN AMRO, zeggen: mensen die geboren zijn voor 1 januari 1945 krijgen ze gratis. ING doet dat nog niet”, zegt Slagter. “Ik zou willen vragen aan de banken — we hebben ze allemaal gelezen, de jaarcijfers, dat varieert de winsten van 1,6 tot 2,8 miljard — waarom kun je die overschrijfkaarten niet gratis geven aan mensen die geboren zijn voor 1 januari 1950?”
Buitensluiting
Slagter waarschuwde onlangs in een column voor de buitensluiting van ouderen doordat ze niet digitaal vaardig zijn en gebruikte daarin onder meer de term “digidwang”. “Je hoort toch dat mensen zeggen dat ze zelf hun eigen betalingen niet meer kunnen doen, en daar zijn ze kwaad over”, zegt hij. “De samenleving is op dit moment zo ingericht dat je alles digitaal moet doen. En de acceptgiro was toch nog voor heel veel ouderen de mogelijkheid om zelfstandig hun betalingen te doen.”
Slagter gaat verder: “Het is niet leuk dat je straks misschien aan iemand anders moet vragen: Wil jij mijn betalingen doen?” Ouders voelen zich hierdoor bijvoorbeeld afhankelijk van hun kinderen, stelt hij. “Ik vind het echt heel jammer dat dit wordt afgeschaft.”
2,6 miljoen Nederlanders hebben moeite met digitaal bankieren
Uit recent onderzoek van de Nederlandsche bank blijkt dat 2,6 miljoen mensen in Nederland problemen hebben met digitaal bankieren. Dat is dus één op de zes. “Dat is echt heel veel. Daar sta je niet bij stil”, zegt Slagter. “400.000 mensen zijn echt afhankelijk van iemand anders om hun betalingen te doen. En banken sluiten het ene kantoor na het andere kantoor.”
Volgens Slagter willen ouderen bovendien graag een vast contactpersoon bij de bank hebben, en eventueel telefonisch geld over kunnen maken. “Maar dan gewoon echt ook een levend persoon aan de lijn”, zegt Slagter. “Dat zou helpen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat de ouderen zich echt zorgen maken.”
De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd, eerst als ponskaart voor computers en midden jaren tachtig als een blauwe kaart die door klanten kon worden ingevuld en daarna door de computer kon worden gelezen. In 2002 werd het gele model voor euro’s geaccepteerd en dat werd in 2014 aangepast voor het gebruiken van IBAN-rekeningnummers. Op het hoogtepunt in het midden van de jaren negentig werden er wel 300 miljoen acceptgiro’s per jaar verwerkt.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Vakbonden willen 15 procent meer loon voor werknemers ouderenzorg
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’
Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!
Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?
Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?
Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:
- Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
- Voormalig topambtenaar Mark Frequin
- En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.
Luister de podcast via je favoriete podcastapp.
De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…
Lees meerAardappeltelers in Nederland zijn boos op demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie verwacht dat de telers hun aardappels rooien voor 1…
Lees meer“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…
Lees meerVeilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…
Lees meerEen groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…
Lees meerEen wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…
Lees meerDe Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…
Lees meerDe veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…
Lees meerIeder jaar wordt de Inktspotprijs uitgereikt aan een cartoonist die een nieuwsgebeurtenis rondom een gevoelig maatschappelijk thema weet uit te beelden. Uit een selectie van…
Lees meerScholen krijgen toch een week extra de tijd om de doorstroomtoets voor groep 8 af te nemen, meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een brief…
Lees meerDe Zeeuwse gemeente Reimerswaal is helemaal klaar met de overlast van hondenpoep. De SGP wil dna-onderzoek gaan gebruiken om drollen te identificeren en zo hun…
Lees meerAls het aan CDA-Kamerlid Bart van den Brink ligt moet er écht grip komen op migratie en moet de instroom worden beperkt. Waar de BBB…
Lees meerZorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…
Lees meerIn Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in…
Lees meerSociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…
Lees meer