main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 mei 2023 — 10:55

Loket voor mkb’ers voor vragen over spionage: ‘Kennis is heel veel waard tegenwoordig’

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) opent vandaag een loket waar bezorgde mkb’ers kunnen aankloppen. Veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor spionage vanuit bijvoorbeeld China en Rusland in ons bedrijfsleven. Het kabinet denkt dat ook kleinere bedrijven in de belangstelling staan. Ondernemers kunnen daarom bij het loket terecht om antwoord op hun vragen te krijgen.

Die spionage heeft alles te maken met kennis, vertelt de minister. “Waar we het hier over hebben is de invloed van landen waarvan we willen dat ze geen invloed hebben. We willen in ieder geval niet dat ze onze kennis misbruiken om hun positie sterker te maken. Dat risico is reëel”, vertelt Adriaansens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kennis is veel waard

Ze vertelt dat Nederland een land is met goede universiteiten en bedrijven met veel kennis. Die kennis is veel waard. “Het gaat niet alleen over geld of wapens, maar ook kennis kunnen zij gebruiken, bijvoorbeeld voor oorlogsvoering of hun eigen economie.”

Andriaansens vertelt: “Het gaat bijvoorbeeld over dat je een programmeur zoekt voor het maken van een softwarebedrijf. Er staat iemand op de stoep met een prachtig cv, maar hij komt wel uit een land waarvan je denkt: wat gaat hij met die kennis doen als hij misschien niet meer bij mij werkt? Dat soort vragen kun je stellen bij dat loket.”

Coördinerende rol

Cybersecurity-expert Vaisha Bernard denkt dat een loket een coördinerende rol zou kunnen vervullen. “Op het moment dat een mkb-bedrijf te maken krijgt met een cyberincident komt er veel op ze af. Ze moeten direct hulp hebben; forensisch- juridisch- en communicatieadvies, maar ook crisismanagement.” Vaisha denkt dat een loket daarin de juiste partijen kan aanhaken en een rol kan vervullen in wat juiste partijen zijn. “Misschien in de vorm van een keurmerk”, vertelt hij.

Speciale veiligheidstest

Naast het opzetten van het loket moeten bedrijven die belangrijke producten maken (zoals medicijnen) vanaf morgen een veiligheidstest maken om kans te maken op bijvoorbeeld investeringen en fusies. Dat heeft volgens Adriaansens te maken met het risico dat kennis wordt vergaart in het buitenland door bijvoorbeeld aandelen in het bedrijf, of het geven van een lening aan een ondernemer. “Dat ze die misbruiken en dat het onze nationale veiligheid bedreigt.”

Zelf is Adriaansens geen voorstander van te veel regelgeving, maar over dit onderwerp mogen we niet naïef zijn, stelt ze. “Dit is echt een risico dat veel verder gaat dan ons eigen bedrijf. Dit gaat over Nederland, dit gaat over een veilig land en een veilige wereld om in te wonen. Daarom moeten we ingrijpen.”

Met deze regels wordt het een stuk ingewikkelder voor de buitenlandse investeerder om in Nederlandse bedrijven te investeren. Daarom is het volgens Adriaansens belangrijk om de regels snel door te voeren om meer duidelijkheid te scheppen. “We moeten goed in gesprek met die bedrijven. Dan kunnen we met elkaar kijken hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. We moeten zorgen dat het niet te lang duurt, dat helpt de ondernemers niet. Maar we moeten ook zorgen dat we de risico’s beperken en veilig blijven.”

“Sommige kennis kan schade opleveren voor onze veiligheid, daar moeten we voor waken. Dit zal iets zijn waar we onze kennis steeds meer in gaan vergroten. Voor dit moment is dit genoeg. Laten we maar eens kijken hoe het werkt en goed in de gaten houden hoe het loopt”, sluit Adriaansens af.

Lees meer:

Cybercriminelen steeds gevaarlijker: ‘Privacy is niet bedoeld om criminelen te beschermen’

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer